
Diş kök ve kron olmak üzere 2 bölüme ayrılır. Diş kökü dişin kemik ve dişeti içinde kalan dokusudur. Diş kronu ise dişin ağızda görülen mine ile kaplı dokusuna verilen isimdir. Normal şartlarda dişin parlak beyaz mine dokusuna kadar dişeti örterek dişin kemiksi kök yüzeyini dış etkenlerden korur.Sağlıklı dişeti pembe -gülkurusu renginde kanamasız ve kıvamlıdır.
Dişeti dokusu kemiğin üstünden uzanarak dişin mine sınırının birazınıda yaka gibi sararak dişler arasında ki boşluguda kapatır ve dişler arasında üçgen bir yükselti yaparak şekillenir. Düzenli diş fırçalayan hastalarda dişeti ile diş arasında sıkı bir bağ olup dişetinde cep varlıgı izlenmez. Dişler etrafında plak ve diştaşı yoktur.Dişlerde fırçalamada kanama olmaz. Diş yüzeyinde lekeler ve plak oluşumu ile birlikte mine pürüzsüzlüğünü kaybeder. Dişler mekanik olarak fırça ile temizlenmediği için diştaşı oluşumu izlenir. Diştaşı oluşumu alt ön dişlerin dil tarafında ve üst azı dişlerin yanak tarafında daha fazladır.Bu bölgelerde ki başlangıç plak oluşumunu takiben mekanik temizlik yapılmaz ise diğer dişlerin yüzeylerinde de plak ve diştaşı oluşumu başlar.
Diştaşı ve plak mikroorganizmalar ve bakteri barındırır. Oluşan plak ve diştaşı diş sert yüzeyine yapışır ve başlangıçta kanama ve dişetinde renk degişimi başlar.Dişetine dogru yerleşen diştaşı ile dişetlerinde köke dogru bir çekilme başlar.Oluşan diştaşı hasta tarafından uzaklaştırılamaz. Dişler arasında ki dişeti dokusunda çekilme ile dişler arasında yiyecek birikimi başlar.Bu aşamadan sonra olay artık kronik bir durum oluşturur.Hasta dişeti çekilmesi ile birlikte dişin kökünü çevreleyen kemik dokusunda da iltihabi cevap başlar.Kemik dokuda dişetinin altında kök yüzeyinden çejkilmeye başlar.Dişi çevreleyen dişeti ile arasında dişeti cebi oluşur. Oluşan cep bakteriler için toplanma alanı oluşturur ve dişeti rengi kırmızı bir renk alır.Fırçalamada kanamalı ve agrılı bir durum izlenebilir. Dişler üstünde plak ve diştaşı dişhekimleri tarafından uzaklaştırlır. Diş yüzeyinde ki birikintiler mekanik aletler ile uzaklaştırılıp diş yüzeyi parlatılarak pürüzsüz bir yüzey elde edilmeye çalışılır. Çekilmiş dişeti geriye döndürülemez.Açıga çıkmış kök yüzeyi oranına ve çekilmiş dişeti miktarına baglı olarak dişhekimince belirlenen prosedürler takip edilir.