İsmet Gökşen Cad.
Sirinyali, Lara - Antalya
0 242 247 4954
Klinik Randevu Hattı
0 533 890 2232
Whatsapp İletişim Hattı
Sirinyali, Lara - Antalya
Klinik Randevu Hattı
Whatsapp İletişim Hattı
Yukarıda size açıklanan komplikasyonlardan herhangi biri olduğunda vakit kaybetmeden hekiminize başvurunuz.
Çekim esnasında kırılan kök parçaları çok derinde ise alttaki daimi dişin zarar görmemesi için çıkartılmak için zorlanmaz.
Süt dişlerindeki çürüklerin erken dönemde tedavi edilmemesi, dişteki enfeksiyonun çene kemiğine yayılmasına ve abse oluşumuna sebep olabilir. Eğer dişteki enfeksiyon kanal tedavisiyle iyileşemeyecek kadar yayılmışsa ve dişteki çürüğün sebep olduğu madde kaybı dolgu yapılamayacak düzeydeyse, dişin çekimi gerekmektedir. Birçok velimiz “Küçücük çocuğun dişi çekilir mi?” diye soruyor. Dişin çekimini zorunlu hale getiren durumlar oluştuğunda çocuk kaç yaşında olursa olsun, enfeksiyonun ciddi boyutlara ulaşmaması için, diş mutlaka çekilmelidir. Burada asıl amaç çocukta enfeksiyonu bitirmek ve alttaki yeni gelecek daimi dişi korumaktır.
Daimi bir diş çekildiğinde o dişin yerinden yeniden diş çıkmaz. Çekilen dişin arkasından veya önünden çıkan komşu dişler çekim boşluğuna kayabilir, "tekrar diş çıktı" zannedilebilir. Çocuklarda daimi diş çekimi asla istenmeyen bir şeydir ama eğer çocuk daimi dişi kanal tedavisi ile veya diğer çocuk diş tedavileri ile tekrar sağlıklı hale getirilemeyecekse çekilmek zorunda kalır.
Anestezi yapılan bölgede hissizlik olacağından işlem esnasında herhangi bir ağrı olmaz. Süt dişlerinin kökleri daha kısadır ve daimi diş gelirken süt dişleri eridiği için çekimleri çok basit bir işlemdir. Bazen sadece yüzeysel anestezi ile çekimleri mümkündür. İşlemden yaklaşık 1- 1,5 saat sonra ağrı kesici alınması tavsiye edilir ki anestezinin etkisi geçerken ağrı hissedilmesin. Çocuk süt dişi çekimi sonrasında çocuğun yetişkinlerde diş çekimi gibi yaklaşık yarım saat çocuk diş doktoru tarafından verilen spançı ısırması önemlidir.
Süt dişi normal değişme zamanından önce çekilirse, çekimden hemen sonra dişlerin düzeninin bozulmaması için yer tutucu yapılması çok önemlidir. Yer tutucu yapılmazsa komşu dişler çekim boşluğuna kayarak alttan gelecek kalıcı dişin yerini daraltabilir ve bu nedenle kalıcı dişlerde çapraşıklık ve yer darlıkları,alttaki daimi dişin sürememesi gibi rahatsızlıklar oluşabilir.
Çekim yapılan taraf uyuşuk olacağından; çocuğun yanağını, dudağını ısırmaması için, ebeveyn çocuğu gözlemlemeli, sık sık ısırmaması hususunda uyarmalıdır.
Çekimden sonra çekim yerine konulan gazlı bez tampon yaklaşık 15- 20 dakika sonra atılmalı, yerine tekrar bir şey konmamalıdır. Sürekli kuru tampon koymak kanamanın durmasını geciktirir.
Çekimden sonra tükürüğü yutmak gereklidir. Çünkü tükürüğü dışarı tükürmek kanamanın devam etmesine sebep olur. Yara alanında oluşan pıhtının bozulmaması, iyileşmenin başlaması için önemlidir. Çekim bölgesini vakumlamamak da önemlidir.
İşlemden yaklaşık 1-1,5 saat sonra 1 doz ağrı kesici içilmesi uygundur.
Çekimin yapıldığı gün sıcak yememek ve içmemek gerekir.
Halk arasında yaygın olarak söylenen "apseli diş çekilmez" ifadesi kısmen doğru olsada, enfeksiyonun her aşaması için geçerli değildir. Bu nedenle doktora danışmadan antibiyotik kullanılmamalıdır. Oluşan enfeksiyonun akut ve kronik aşamaları vardır. Akut dönem; mikroorganizmaların hızlı çoğaldığı, durup dururken başlayan şiddetli ağrı, gece ağrısı, diş hizasında yüzde sert şişlik, yüksek ateş ile belirti gösteren dönemdir. Bu dönemde ağrıyan dişe dokunulduğunda şiddetli ağrı hissedilir. Bu dönemde antibiyotik kullanılmalıdır. Antibiyotiği doktorun önerdiği şekilde düzenli kullanmak çok önemlidir, zira ilacın etki edebilmesi için kanda belli seviyeye gelmesi gerekmektedir.
Enfeksiyon kronik aşamaya geçtiğinde, hasta biraz daha rahatlamıştır, yüksek ateş görülmez, gece ağrıları yoktur, dişetindeki şişlik yumuşak kıvamda, sivilce başı gibidir. Bir müddet sonra bu alandan iltihap akarak vücudu terk eder. Bu aşamada antibiyotik kullanmak şart değildir. Dişe kanal tedavisi uygulanması veya dişin çekilmesi ile drenaj sağlanarak, enfeksiyon bölgesi tedavi edilir. Kanal tedavisi veya çekim uygulanmazsa herhangi bir zamanda enfeksiyon tekrar akut aşamaya geçebilir. Yani halk arasında "iltihap kurutucu" olarak adlandırılan antibiyotik tek başına enfeksiyonun kalıcı tedavisini sağlamaz, mutlaka dişe uygun müdahale yapılmalıdır.
Sayın ziyaretçimiz, iletişim numaralarımızdan bize ulaşabilir ve randevunuzu alabilirsiniz.
Dilerseniz de aşağıdaki formu doldurarak telefon numaranızı bizimle paylaşın – sizi biz arayalım!..
Bizi Sosyal Medyada Takip Edin
Çalışma Saatlerimiz
Hafta İçi: 09:00 – 19:00
Cumartesi: 09:00 – 18:00
Pazar: Kapalı