Çocuklarda Diş Çekimi: Kalıcı Dişler ve Süt Dişi Çekimi ile İlgili Bilmeniz Gerekenler

İçindekiler

, Çocuklarda Diş Çekimi: Kalıcı Dişler ve Süt Dişi Çekimi ile İlgili Bilmeniz Gerekenler

Çocuklarda diş çekimi süt dişi değişimi sırasında devamlı karşılaşılan bir durum olmasına rağmen hem ebeveynlerde hem de çocuklarda strese neden olabilmektedir. Çocuklar daimi dişleri çıkarırken süt ön dişleri çoğunlukla sallanarak düşerken süt azı dişleri kendi kendine düşmeyebilir. Zamanında düşmeyen süt dişlerinin diş hekimi tarafından çekilmesi gerekmektedir.

Çocuklarda diş çekimi süreci, çürük veya hasar görmüş süt dişlerinin çekilmesinden, daimi dişlerin ortodontik tedavi amacıyla çekilmesine kadar çeşitli nedenlerle gerçekleşebilir. Ancak, çocuklarda diş çekimi kararı verilirken dikkatli olunması gereken birçok faktör bulunmaktadır.

Kaç Yaşındaki Çocukların Dişleri Çekilebilir ?

Çocuklarda diş çekimi için belirli bir yaş sınırı yoktur. Ancak, süt dişlerinin doğal değişme sürecini mümkün olduğunca beklemek önemlidir. Çürük veya apse gibi durumlar, süt dişlerinin erken çekilmesini gerektirebilir. Daimi dişlerin çekilmesi ise genellikle ortodontik tedavi ihtiyaçları doğrultusunda yapılır.

0-6 Yaş Arası Çocuklarda Diş Çekimi

Bu dönemde, çocukların süt dişleri çıkmaya başlar ve yaklaşık 6 yaşına kadar tamamlanır. Bu yaşlarda, süt dişlerinin çekilmesi genellikle ciddi çürükler veya diş apsesi gibi sağlık sorunları nedeniyle gereklidir. Çürüklerin erken tedavi edilmemesi, çocuklarda ağrıya ve enfeksiyona yol açabilir ve bu durumlar dişin çekilmesini gerektirebilir.

6-12 Yaş Arası Çocuklarda Diş Çekimi

Çocuklar bu yaşlarda karışık dişlenme dönemine girerler; yani hem süt dişleri hem de daimi dişler aynı anda ağızda bulunur. Süt dişlerinin doğal olarak düşmesi beklenmelidir, ancak bazı durumlarda çürük veya travma süt dişlerinin erken çekilmesini gerektirebilir. Erken çekim, çene gelişimi üzerinde olumsuz etkilere neden olabileceği için, bu kararın sadece diş hekimi tarafından son çare olarak alınması gerekmektedir.

Çocuklarda Diş Çekimi Nasıl Yapılır ?

Çocuklarda diş çekimi, pedodontist tarafından özenle gerçekleştirilir ve genellikle görünür süt dişinin dikkatlice gevşetilerek çekilmesini kapsar. Bu işlem sırasında yalnızca lokal anestezi kullanılır ve işlem hem hızlı hem de çocuklar için ağrısız olur.

Daha kapsamlı diş çekimi durumlarında, özellikle dişlerin çene kemiğine sıkıca yerleştiği vakalarda, lokal anestezi ile birlikte sedasyon ve genel anestezi de gerekebilir. Bu tür çekimler, daha ciddi vakalar için uygundur ve pedodontist, çocuğun rahatı ve güvenliği için en uygun yöntemi seçer.

, Çocuklarda Diş Çekimi: Kalıcı Dişler ve Süt Dişi Çekimi ile İlgili Bilmeniz Gerekenler

Çocuklarda Süt Dişlerinin Çekilmesi

Süt dişleri doğal olarak dökülerek yerlerini daimi dişlere bırakır. Ancak, bazı durumlarda süt dişleri kendiliğinden düşmez ve daimi dişlerin doğru şekilde sıralanmasını engelleyebilir. Bu tür dökülmeyen süt dişlerinin çekilmesi, altından gelecek daimi dişlere yer açmak ve çocuğun diş düzeninin sağlıklı bir şekilde gelişimini sağlamak için gerekebilir. Bu işlem, çocuğun diş yapısının doğal gelişimine yardımcı olur ve gelecekte ortodontik problemlerin önlenmesine katkıda bulunur. 

Süt dişlerinde oluşan çürüklerin zamanında tedavi edilmemesi ise dişlerde enfeksiyon oluşumuna ve bu enfeksiyonun çene kemiğine yayılarak apse (ağrılı irin birikintisi) oluşturmasına yol açabilir. Eğer dişteki enfeksiyon, kanal tedavisi ile tedavi edilemeyecek kadar ilerlemişse ve çürük nedeniyle dişte çok fazla madde kaybı olmuşsa, böylece dolgu ile onarım mümkün olmayacak durumda ise ise süt dişlerinin erken çekilmesi zorunlu hale gelir.

Çocuklarda Kalıcı Dişlerin Çekilmesi

Çocuklarda kalıcı dişlerin çekilmesi son çare olarak kabul edilir ve ileri derecede diş çürüğü, travma, diş apsesi, başarısız kök kanal tedavisi, şiddetli ağrı, ortodontik ya da diğer medikal gereklilikler gibi durumlar mevcut olduğunda gerekebilir. Çekim işlemi alternatifleri arasında, hafif ağrılar için ağrı kesiciler, enfeksiyon için antibiyotikler ve mümkünse kök kanal tedavisi ile dişin kurtarılması yer alır. Dişin durumuna göre dolgu veya taç ile onarım da bir seçenek olabilir. Ancak, kalıcı dişin çekilmesi kaçınılmaz hale geldiğinde bu, diğer diş veya ortodontik tedavilerin başarılı olabilmesi için gerekli olabilir.

Çocuklarda Kalıcı dişin çekilmesi işlemi, pedodontist tarafından özenle yapılır ve çoğu durumda dişin çıkarılması kısa sürer. Bu işlem, çocuğunuzun ağzının sağlığı ve genel iyiliği için önemli olup, çekim sonrası dikkatli bir bakım ve takip gerektirir. Kalıcı diş çekimi, çocuğunuzun diş sağlığı için ciddi problemleri önlemenin bir yolu olarak görülmelidir.

Kalıcı dişler çekilirse yeniden çıkar mı?

Kalıcı bir diş çekildiğinde o dişin yerine yeniden bir diş çıkmaz. Çekilen dişin arkasından veya önünden çıkan komşu dişler çekim boşluğuna kayabilir ve “tekrar diş çıktı” zannedilebilir.

Çocuklarda kalıcı diş çekimi asla istenmeyen bir süreçtir ama eğer çocuk kalıcı dişi kök kanal tedavisi ile veya diğer çocuk diş  tedavileri ile tekrar sağlıklı hale getirilemeyecek durumdaysa çekilmek zorunda kalınmaktadır.

, Çocuklarda Diş Çekimi: Kalıcı Dişler ve Süt Dişi Çekimi ile İlgili Bilmeniz Gerekenler

Çocuklarda Diş Çekimi Sırasında ve Sonrasında Oluşabilecek Yan Etkiler

Çocuklarda diş çekimi, çoğu zaman basit ve sorunsuz bir işlem olsa da, bazı durumlarda çeşitli komplikasyonlarla karşılaşılabilir. Bu olası komplikasyonları bilmeniz, sürecin daha güvenli ve bilinçli bir şekilde yönetilmesine yardımcı olur.

 

  • Çekim sonrası, birkaç gün boyunca çocukların evde dinlenmesini gerektirecek hafif rahatsızlık hissi veya şişlikler normaldir.
  • Çocuklar ağız açma ve kapama hareketlerinizde geçici kısıtlılıklar yaşayabilirler.
  • Yüzde, çekim yapılan bölgede renk değişikliği gözlemlenebilir.
  • Süresi uzayabilecek şekilde hafif / orta / ağır kanama,
  • Çekim yapılan bölgeye bağlı sinirlerde, dilde, dudaklarda veya çene ucunda geçici ya da kalıcı uyuşukluk meydana gelebilir.
  • Çocuklarda diş çekimi sonrası ağrı veya enfeksiyon oluşabilir.

 

Eğer bu tür komplikasyonlardan birini veya daha fazlasını yaşarsanız vakit kaybetmeden hekiminize başvurun.

Diş çekimi sırasında kırılan kök parçaları eğer çok derindeyse ve alttaki kalıcı dişi riske atacaksa, zarar vermemek için çıkarılmaya çalışılmaz. Bu, çocuklarımızın diş sağlığını korumak adına uygulanması gereken prosedürdür.

Çocuklarda Diş Çekimi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diş çekiminden sonra çocuğunuzun sağlığı için dikkat etmeniz gerekenler şunlardır:

  • Çocuğunuzun anestezi sonrası uyuşukluğu geçene kadar dudak ve yanaklarını ısırmamasına özen gösterin. Bu süreçte çocuğunuza gazlı bez ısırtabilirsiniz. 
  • Çocuğunuzun anestezi sonrası uyuşukluğu geçene kadar yemek yedirmeyin.
  • Pedodontistinizin önerdiği antibiyotik, ağrı kesici veya ağız gargarası gibi ilaçları tarif edildiği şekilde kullanın.
  • Çekimden sonra çekim boşluğuna yerleştirilen gazlı bez yaklaşık 20 dakika ısırıldıktan sonra atılmalı, yerine başka bir şey konulmamalıdır.
  • Çekimden sonra çocuğunuz tükürüğünü yulmalı ve ağzında biriktirmemelidir. Kesinlikle sürekli olarak dışarıya tükürülmemelidir.
  • Çekim boşluğu dil ve yanak ile vakumlanmamalıdır.
  • Çekim boşluğunu dil veya el ile oynamaktan kaçının.
  • Çekim günü çekim bölgesine dokunmadan dişler fırçalanmalıdır.
  • İlk gün sıcak yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır.
  • Eğer çocuğunuzun dişi doğal düşme zamanından önce çekildiyse, çenenin doğru gelişimi için hekiminizin önerdiği yer tutucu uygulamasını ihmal etmeyin. Yer tutucunun, çekimden sonraki ilk 6 ay içinde yapılması, çenede yer kaybını önlemek açısından kritik öneme sahiptir.
 

Çocuklarda diş çekimi, hem fiziksel hem de duygusal olarak hassas bir süreçtir. Antalya Myra Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği olarak çocuklarınıza en iyi tedaviyi sunarken, onların rahat ve güvende hissetmeleri için sıcak ve güvenli bir ortam sağlamayı önceliklendiriyoruz. Çocuklarınızın sağlıklı gülüşlerine kavuşmaları için gereken her türlü özeni ve uzmanlığı sunuyor, onların diş sağlığını korumak ve geliştirmek için en yeni teknikleri kullanıyoruz. Çocuklarınızın en içten gülümsemeleri için bize ulaşın.

, Çocuklarda Diş Çekimi: Kalıcı Dişler ve Süt Dişi Çekimi ile İlgili Bilmeniz Gerekenler

Çocuklarda Diş Çekimi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Çocuklarda Erken Yaşta Süt Dişlerinin Çekilmesi Gerekir mi?

Süt dişlerindeki çürüklerin zamanında tedavi edilmemesi sonucu süt dişlerinde enfeksiyon gelişebilir ve bu enfeksiyon çene kemiğine yayılarak apselere yol açabilir. Eğer enfeksiyon, kök kanal tedavisi ile düzeltilemeyecek kadar ilerlemişse ve çürük nedeniyle dişte önemli madde kaybı dolgu yapılamayacak düzeye gelmişse, dişin çekilmesi gerekebilir. Ebeveynler sıklıkla, “Bu kadar küçük bir çocuğun dişi çekilir mi?” diye soruyor. Ancak çocuk kaç yaşında olursa olsun diş çekimi, enfeksiyonun daha da yayılmasını önlemek ve alttan gelecek daimi dişi korumak amacıyla bazen zorunlu hale gelebilir. Bu durumda, önemli olan, çocuğun yaşından çok, enfeksiyonu kontrol altına almak ve gelecekteki diş sağlığını korumaktır.

Çocuklarda Süt Dişleri Erken Çekilirse Ne Olur?

Süt dişi, normal düşme zamanından önce çekildiğinde, diş düzeninin korunması için yer tutucu kullanılması büyük önem taşır. Yer tutucu uygulanmazsa, komşu dişler boşluğa kayabilir, bu da alttan çıkacak kalıcı diş için yeterli alan bırakmaz. Sonuç olarak, yer tutucu uygulanmazsa kalıcı dişlerde çapraşıklık, yer darlığı ve kalıcı dişlerin düzgün çıkmaması gibi sorunlar meydana gelebilir.

Süt Dişlerinin Çekimi Çocuklarda Ağrıya Sebep Olur mu?

Süt diş çekimi sırasında, anestezi ile uyuşturulan bölgede hissizlik sağlandığı için çocuklar genellikle ağrı hissetmezler. Süt dişlerinin kökleri kısadır ve bu dişler zamanla eriyerek daimi dişlerin yolunu açtığı için çekim işlemi oldukça basittir. Bazen, yüzeysel anestezi ile bile çekim yapılabilir. Anestezinin etkisi azalmaya başladığında, yani işlemden yaklaşık 1-1,5 saat sonra, olası ağrıları hafifletmek için ağrı kesici almak faydalıdır. Ayrıca, çocukların çekim sonrası, diş hekiminin vereceği özel bir gazlı bezle yaklaşık 30 dakika boyunca ısırması, kanamanın durmasına yardımcı olur ve iyileşme sürecini destekler.

Süt Dişleri Kaç Yaşında Çekilebilir?

Süt dişleri genellikle 6 ila 7 yaşları arasında dökülmeye başlar ve yerlerini kalıcı dişlere bırakır. Ancak, bazı durumlarda çürükler, travma veya dişin altındaki kalıcı dişin düzgün çıkabilmesi için süt dişlerinin erken çekilmesi gerekebilir. Genel olarak, süt dişlerinin çekilmesi, özellikle çürük veya enfeksiyon gibi diş sağlığı sorunları nedeniyle, herhangi bir yaşta gerekli olabilir. Pedodonti uzmanları, süt dişlerinin çekilmesinin çocuğun genel ağız sağlığı ve kalıcı dişlerin düzgün gelişimi için ne zaman uygun olduğunu belirleyebilir.

Süt Dişleri Hangi Durumlarda Çekilir?

Süt dişleri, şiddetli çürük, diş apsesi, travma, daimi dişlerin düzgün çıkmasını engelleyecek şekilde yanlış pozisyonda olması veya ortodontik tedavi gereklilikleri gibi durumlarda çekilebilir.

Süt Dişi Çekildikten Sonra Ağrı Ne Kadar Sürer?

Süt dişi çekildikten sonra yaşanan ağrı genellikle hafif ve geçicidir. Ağrı, çekimden sonraki ilk birkaç gün içinde azalarak sona erer. Pedodontistinizin önerdiği ağrı kesiciler bu süreci daha konforlu hale getirecektir.

Çürümüş Süt Dişi Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Çürümüş süt dişi tedavi edilmezse, enfeksiyonun yayılma, dişin daha da bozulması, ağrı ve çene kemiğine zarar verme riskleri artar. Ayrıca, alttaki kalıcı dişin sağlığına olumsuz etkileri olabilir.

Kırılan Süt Dişinin Kökü Kalırsa Ne Olur?

Çocuklarda süt dişinin kırılan kökü kalırsa, enfeksiyon ve iltihaplanma, altındaki kalıcı dişe zarar verebilir. Kırık kök ağızda bakteri üremesi ve enfeksiyon yayılmasına sebep olabilir. Bu yüzden, evde müdahale yerine çocuğunuzu bir pedodontiste götürmek önemlidir. Pedodontist, gerekirse kırık kökü çıkarıp enfeksiyon riskini azaltacak tedaviler uygulayacaktır.

Gönder
Merhaba,
Detaylı Bilgi ve Randevu Almak için Hemen WhatsApp Üzerinden İletişime Geçebilirsiniz!