Diş Beyazlatma

İmplant Diş Tedavisi

2 Videos

İçindekiler

Diş beyazlatma, Diş Beyazlatma
Diş Beyazlatma

Diş Beyazlatma

Diş beyazlatma dişin görünen renginin daha beyaz hale getirilmesi için diş yüzeyine yapılan kozmetik bir tedavi işlemidir. Yetişkin bir insanın diş rengi, gözün beyaz kısmı ile aynı tonda beyaz renkte olmalıdır. Fakat çeşitli sebeplerden dolayı günümüzde diş renkleri değişmeye ve orijinal beyaz rengini kaybetmeye başlamıştır. Diş beyazlatma, diğer adıyla “dental bleaching” dişin orijinal beyaz rengini tekrar kazanması için diş minesi üzerinde yapılan işleme verile addır. Diş beyazlatma işlemi ile diş rengi belirli bir tona kadar açılabilir.

Dişler Neden Beyaz Rengini Yitirip Sararır?

Dişler çocukluk döneminde mavimsi beyaz ve daha parlaktırlar. Dişlerde gerçekleşen renklenme ya da beyaz rengin sararması sorununun pek çok sebebi olabilir.

  • Sigara içilmesi; sigara dumanı dişler üzerinde sarımsı kahverengimsi lekelenmelere sebep olur.
  • Aşırı kahve ve çay tüketimi;
  • Sudaki flor iyonuna bağlı florozis; özellikle ağrı ve Isparta illerimizde sudaki yüksek flor oranına bağlı dişlerde yüzey bozuklukları ve sarımsı renkte lekeler oluşur.
  • Antibiyotik kullanımı ve bazı ilaçlara bağlı; tetrasiklin gibi antibiyotikler çocukluk yaşlarında kullanımı sonrası dişlerde lekelenmeler oluşur.
  • Dişlerdeki çatlaklar ve bu çatlakların renklenmesi; dişlerde derin çatlaklar varlığında beyazlatma yapılsa bile tekrar renklenme çok hızlı olur.
  • Yaşa bağlı renklenme: Yetişkinlik dönemine doğru diş rengi daha kırmızımsı bir beyaz tonuna ulaşır bunun sebebi ise dişin içindeki dentin dediğimiz kemiksi dokunun miktarının artmasıdır. Yaş ilerledikçe ise dişin rengi daha kahverengimsi sarı bir ton alır.
  • Kanal tedavisi ve dolgu yapılmış dişlerde renk değişikliği; kanal tedavisi yapılan dişler kanal tedavisinde kullanılan malzemelere veya kalan içi kanamaya bağlı renk değiştirir ise bu dişler için internal bleaching denilen dişe içerisinden yapılan bir beyazlatma uygulanır. Dolgu yapılan dişlerde dolgu kenarlarında ve dolgu yüzeyinde uzun dönemde renklenme gözlenir. Dişin dolgu ile farklı renklerde olduğu durumlarda dolgunun değiştirilmesi gerekebilir.

Diş Beyazlatma Nasıl Bir İşlemdir?

Diş beyazlatma daha güzel gülümsemeye sahip olmamızı sağlayan dişe ve çevre dokulara zarar vermeyen bir işlemdir. Günümüzde değişen estetik beklentiler ile beyaz dişlere sahip olmak toplum olarak güzellik kriterlerinden biri olarak değerlendirilmektedir. Diş hekimliğindeki diğer tedavilerin aksine beyazlatma işlemi daha ağrısız ve rahat bir estetik diş hekimliği uygulamasıdır. Hasta açısından beyazlatma için ilk randevuda dişlerin yüzeyine diş taşı temizliği ve diş üstündeki lekelerin temizlenmesi için dişe parlatma işlemi sonrasında beyazlatma tedavisi uygulanır.

Diş beyazlatma işlemi dişe zarar veren bir işlem değildir. Diş minesi %97 inorganik yapı dediğimiz minerallerden oluşmaktadır ve canlı hücre içermeyen bir dokudur. Mine yüzeyi dişin içine doğru devam eden gözenekler içerir. Zamanla tıkanan gözenekler ve kirlenen diş yüzeyi diş rengini değiştirir. Daha beyaz bir gülümseme için bu lekeli yüzeyin ve tıkanmış gözeneklerin açılması gerekir. Beyazlatma tedavisi dentin dokusu ve diş eti çekilmesi olan hastalara uygulanmaz.

Diş Beyazlatma Yöntemleri Nelerdir?

Diş beyazlatma “office bleaching” ve “home bleaching” olmak üzere ikiye ayrılır. Office bleaching yöntemi diş hekiminizin muayenesinde uygulanmaktadır ve daha hızlı sonuç vermektedir. Home bleaching ise evde uygulanan ve evde diş beyazlatma yöntemi de denilen nispeten daha uzun süren tedavi yöntemidir. Ev tipi diş beyazlatma klinikte uygulanmamasına rağmen uzman diş hekimi gözetiminde ve onayı ile uygulanmalıdır. Her iki diş beyazlatma yöntemi de aynı etken malzemenin farklı konsantrasyonları uygulanarak yapılır.

Office Bleaching Nasıl Uygulanır?

Office bleaching işlemindeki diş beyazlatma uygulaması, kişiye göre bir ya da birden fazla randevu sürebilmektedir. Diş beyazlatma işleminde önce diş etleri izole edilir ve korumaya alınır. Bu şekilde dişetlerinin beyazlatma malzemesi tarafından yakılması engellenir. Beyazlatma malzemesi dişetinde kalıcı hasara sebep olmaz ama diş etine sızması durumunda hastaya acı verir. Daha sonra diş minesi yüzeyi üzerine beyazlatma etkisi olan jel uygulanır. Diş beyazlatmasında 15 er dakikalık seanslar şeklinde yapılır. Diş minesi üzerine uygulanan jelin aktive olması için lazer gibi özel ışık kaynakları kullanılır. Kullanılan özel ışık kaynaklarının dişe hiç ısı vermeyen ve böylelikle dişe zarar vermeyen çeşitleri tercih edilmektedir. Lazerle beyazlatma dişin renklenme durumuna göre bir buçuk saat ile iki saat arasında sürer.

Antalya'da diş beyazlatma fiyatları ne kadar?

Diş beyazlatma tedavisi yöntemlerine bağlı olarak klinik ve ev tipi beyazlatma olarak ayrı fiyatlandırılır. Klinik beyazlatma tedavisinde hastanın kaç seans jel uygulaması aldığı beyazlatma tedavisi için ücreti belirlemede önemlidir. Ev tipi beyazlatma tedavisi için hastadan uygulama jeli ve hastaya özel hazırlanan beyazlatma plağı için tedavi ücreti alınır. Diş beyazlatma tedavisi fiyatları her yıl Türk Diş hekimleri Birliği (TDB) tarafından açıklanmaktadır. Antalya’da diş beyazlatma ücretleri için TDB fiyat tarifesinden düşük olmamak üzere kullanılan lazer cihazı ve kullanılan beyazlatma ürününe göre değişebilmektedir.

Evde diş beyazlatma nasıl yapılır?

Her ne kadar isminden evde kişinin kendi kendine yaptığı bir tedavi gibi görünsede, bu diş beyazlatma yöntemi de diş hekiminizin onay ve gözetmenliği ile yapılmalıdır. Bu işlemde diş hekimi hastanın dişlerinin üzerine geçebilen şeffaf plak hazırlar. Bu plak sayesinde hastanın diş etleri korunabilmekte ve dişlerin beyaz rengini tekrar kazanmasını sağlayan jel güvenli bir şekilde uygulanabilmektedir. Ev tipi diş beyazlatma hastanın yaşı, dişlerin ne kadar renklendiğine göre belirlenen gün sayısı kadar uygulanır. Diş hekimi hastanın ihtiyacı olacak kadar beyazlatma jelini hastaya nasıl kullanılması gerektiğini anlatarak verir. Evde diş beyazlatma tedavisi uygulanan kişinin mutlaka haftalık hekim ziyaretlerinin yapılması ve kontrol edilmesi gerekir. Hekimin verdiği plağın her gün temizlenmesi gerekmektedir.

Diş beyazlatma ne kadar etkili?

Dişlerde elde edilecek beyazlık kullanılan diş hekimliği ürünün kimyasal oranına ve kaç seans uygulandığına göre değişmektedir. Dişlerde gerçek anlamda beyazlatıcı jelin etkisi üçüncü 15 dakikalık seanstan sonra başlar. İlk üç seansta daha çok dişin yüzeyine yakın gözenekler açılır. 4. Ve daha sonraki seans uygulamalarında diş gözenek içi renklenmelerde çözülür ve diş ilk bakışta fark edilecek kadar beyazlar.

Diş beyazlatma ne kadar dayanır?

Tedavi sonrası ilk elde edilen renk sonrası 1 hafta içinde biraz koyulaşır. Tedavi sonrası kazanılan beyaz renk 1-2 yıl sürmektedir. Eğer sigara, kahve, çay gibi diş renginde lekelenmeye yol açan ürünlerin kullanımı azaltılırsa bu süre daha da uzamaktadır. Buna ek olarak, sürenin uzaması amacıyla her 3 ya da 6 ayda bir ev tipi beyazlatma yani evde diş hekimi gözetimi ve onayı doğrultusunda yapılan beyazlatma işlemi de beyaz rengin dayanıklılığını arttırmaktadır. Bu şekilde beyazlatma daha uzun süre kalıcı olmaktadır. Karbonat ve beyazlatıcı diş kalemleri kullanarak kalıcı beyazlık elde edilemez. Günlük düzgün diş fırçalama ile dişler daha etkili ve başarılı şekilde korunabilir. Diş yüzeyine sürülen diş beyazlatma kalemleri anlık beyazlık sağlar. Diş beyazlatma kalemleri kullanımı sonrasında dişin gözenek yapısı daha fazla tıkanacağı için diş rengi daha hızlı sararır. Dişlerin sararması ve renk koyulaşması durumunda en etkili çözüm diş beyazlatma tedavisidir.

Diş beyazlatma işlemini herkes yaptırabilir mi?

  • Dişlerimiz pek çok farklı katmandan oluşmaktadır. Bu katmanların en üst kısmında bulunan ve dişlerimizi fırçaladığımızda temizlediğimiz katmana diş minesi adı verilmektedir. Diş beyazlatıcı jeller diş minesine zarar vermeyecek özel materyallerden yapılmaktadır. Fakat minenin altındaki dentin tabakası minedeki çatlaklar nedeniyle açılmış olabilir.
  • Dişeti çekilmesi olan hastalara beyazlatma tedavisi uygularken kök yüzeyi açılmış olduğu için çok dikkatli olunmalıdır.
  • Diş eti hastalığı olan kişilere beyazlatma işlemi diş eti sağlığına kavuşana kadar yapılmaz.
  • Diş yüzeyinde çok fazla girinti çıkıntı olduğu ve inatçı diş lekelenmelerinde başarılı sonuç alınamaz.
  • Bu durumlarda diş beyazlatma jeli dişe zarar verebildiğinden beyazlatma işlemine başlamadan önce dişlerinizin diş hekimi kontrolünden geçmesi önem taşımaktadır. Neticede dişlerinize yapılan hiçbir işlemi uzmanına danışmadan yaptırmamalısınız.

Diş beyazlatma sonrası dikkat etmeniz gerekenler nelerdir?

  • Dişlerimiz pek çok farklı katmandan oluşmaktadır. Bu katmanların en üst kısmında bulunan ve dişlerimizi fırçaladığımızda temizlediğimiz katmana diş minesi adı verilmektedir. Diş beyazlatıcı jeller diş minesine zarar vermeyecek özel materyallerden yapılmaktadır. Fakat minenin altındaki dentin tabakası minedeki çatlaklar nedeniyle açılmış olabilir.
  • Dişeti çekilmesi olan hastalara beyazlatma tedavisi uygularken kök yüzeyi açılmış olduğu için çok dikkatli olunmalıdır.
  • Diş eti hastalığı olan kişilere beyazlatma işlemi diş eti sağlığına kavuşana kadar yapılmaz.
  • Diş yüzeyinde çok fazla girinti çıkıntı olduğu ve inatçı diş lekelenmelerinde başarılı sonuç alınamaz.
  • Bu durumlarda diş beyazlatma jeli dişe zarar verebildiğinden beyazlatma işlemine başlamadan önce dişlerinizin diş hekimi kontrolünden geçmesi önem taşımaktadır. Neticede dişlerinize yapılan hiçbir işlemi uzmanına danışmadan yaptırmamalısınız.

Diş beyazlattıktan sonra ne yenir?

Diş beyazlatması sonrası elde edilen diş beyazlığı beslenme alışkanlığı ve diğer rutin alışkanlıklara göre değişen sürelerde korunabilir. Beyazlatma sonrası ilk hafta içerisinde renkli tüm yiyecek ve içeceklerden uzak durulması gerekir. Özellikle sigara kullanımı, çay, kahve gibi alışkanlıklar azaltılmalıdır. Dişlerde hassasiyet oluşabildiği için ilk hafta soğuk ve sıcak fazlaca tüketilmemeli. Bunun dışında kişi daha beyazlatma öncesi normal beslenmesine devam edebilir. Her öğün ve sigara, çay, kahve sonrası diş fırçalamak beyazlığı korumak için çok etkilidir. Beyazlatma uygulaması sonrasında eğer diş renginde hızlı bir değişme ve sararma olursa hasta tekrar değerlendirilmelidir.

Gönder
Merhaba,
Detaylı Bilgi ve Randevu Almak için Hemen WhatsApp Üzerinden İletişime Geçebilirsiniz!