Diş Beyazlatma Hakkında
Dişin en üst tabakası olan mine dokusu dişin dış yüzeyini kaplayan en sert dokusu olup dişin cansız ve hücre içermeyen dokusudur. Mine gelişimi sırasında hücre içerir iken dişin sürmesi sırasında hücreler ölür. Ölen hücrelerin dişin içinden dışına doğru uzantıları kalarak içten dışa küçük gözle görülmeyen por adı verilen gözenekli bir doku yüzeyi bırakır. Diş mine dokusu %97 oranında inorganik maddelerden oluşur ve kristalize bir dokudur. Vücuttaki daimi dişin sürmesi sonrasında bu parlak beyaz gözenekli mine yüzeyi yediğimiz besinler, renkli içecekler, sigara, kullanılan ilaçlar, gibi faktörlere bağlı olarak kirlenir. Diş yüzeyindeki lekeler ve renklenmeler zaman içerisinde yüzeysel lekelenme halinden içsel renk değişimine doğru ilerler. Oluşan renk değişimi ile dişler daha sarı ve koyu bir renk alır. Dişin kendi beyaz rengi kişinin gözünün beyazı ile kıyaslanır. İlk diş sürmesi sonrasında parlak ve şeffafsı beyaz olan diş yüzeyi renklenme ile dişin ucundan dişetine doğru daha fazla koyulaşan bir renk alır.
Dişlerin üst yüzeyinde ki dışsal renklenmeler diştaşı temizliği ve politür dediğimiz temizlik işlemi ile temizlenebilir iken dişin renginde ki sararmalar, rengin koyulaşması mekanik temizlik ile giderilemez. Tıkanan porların kimyasal olarak temizlenmesi gerekmektedir. Düzenli diş fırçalamasına bağlı olarak kişinin kendi diş rengi daha uzun süre korunabilir ama yine de ilerleyen yaşa bağlı dişte renk koyulaşması kaçınılmazdır.
Beyazlatma işlemi dişin dış yüzeyinden içe doğru olan renklenmenin diş hekimi tarafından kullanılan kimyasal ajanlar yardımı ile dişten uzaklaştırılmasıdır. Diş hekimi tarafından hastanın diş rengindeki renklenmenin şiddetine göre ofis tipi ve home tipi beyazlatmalar ayrı ayrı yada birlikte hastaya uygulanır. Beyazlatma öncesinde diş taşı temizliği ve mekanik temizlik yapılır. Home tipi beyazlatmada hastanın alt ve üst dişlerinin ölçüsü alınarak yada hazır plaklar kullanılır. Hastaya verilen kimyasal jel hasta tarafından hekim tarafından hastaya tavsiye edilen şekilde kullanılarak işlem uygulanır. Ofis tipi beyazlatmada hasta klinikte tüm dişetleri ve yumuşak doku izole edilerek uygulanacak kimyasal madde diş üzerine uygulanır. Beyazlatma işlemi sadece beyazlatıcı jel uygulayarak yapılabileceği gibi lazer ve beyazlatıcı makineler ile de kuvvetlendirilerek de uygulanabilir. Lazer ve beyazlatma makineleri ile etki derinliği ve etkisi arttığı gibi istenilen beyazlık daha kısa sürede elde edilebilir.
Beyazlatma işlemi sonrasında ilk 2 gün dişin gözenekleri temizlendiği için dişlerde soğuk-sıcak hassasiyeti ve dişetlerinde hafif kızarıklık oluşur. Hastanın ilk bir hafta çok soğuk ve çok sıcak beslenmemesi gerekir. Beyazlatma işlemi sonrasında yumuşak bir diş fırçası ve beyazlatıcı diş macunu ile diş fırçalamaya devam etmesi gerekir. Beyazlatma işlemi ile açılmış diş renginin korunması hastanın beslenme alışkanlıklarına ve sigara kullanımına bağlı olarak uzun süre korunur.
Beyazlatma işlemi için hasta ve hekim tarafından karar verilmeden önce hastanın daha önce ön dişlerinde yapılmış dolgu, porselen kaplama, kanal tedavisi işlemlerinin değerlendirilmesi gerekmektedir. Önceden yapılmış dolgu ve porselen kaplamalar beyazlatma işlemi ile renk değiştirmez. Kanal tedavisi ile dişteki su kaybı ile diş rengi daha grimsi ve donuktur. Beyazlatma işlemi öncesi kanal tedavili dişlere ayrıca hekim tarafından başka işlemler uygulanabilir.