Kök kanal tedavisinin genellikle yetişkinler için olduğu düşünülür, ancak çocukların da kök kanal tedavisine ihtiyaç duyduğu durumlar vardır. Eğer çocuğunuz bir veya daha fazla dişinde ağrı yaşıyorsa, diş çekimi ya da daha yoğun müdahaleler gerektiren işlemler uygulanmadan önce kanal tedavisini düşünmeniz gerekir.
İlk olarak, kanal tedavisinin yaygın, güvenli ve basit bir işlem olduğunu unutmamak önemlidir. Kök kanal tedavisi çocuğunuzun dişlerindeki ağrıları ve rahatsızlıkları giderecek ve diş kaynaklı problemlerden dolayı travmatize olmasını engelleyecektir.
Bir diş hasar gördüğünde, dişin içinde bulunan pulpa iltihaplanabilir ve enfekte olabilir. Tedavi edilmezse, enfeksiyon dişin köküne yayılabilir ve bir apse oluşturabilir. Enfeksiyon özellikle çocuklar için çok acı vericidir ve tedavi edilmeden geçme ihtimali bulunmamaktadır
Kök kanalları, dişin içindeki pulpadaki bu enfeksiyonu tedavi etmek için kullanılır. Kök kanal tedavisinin amacı, enfeksiyonu temizlerken dişi, diş eti dokusunu ve destekleyici kemikleri korumaktır.
Bebek dişleri birçok kritik işlevi yerine getirir, bu yüzden onları çekmek yerine korumak daha doğrudur. Bir doğal dişin yerine geçecek bir eşdeğer bulunmadığı için, Myra Dental Pedodonti Kliniği’nde çocuk diş hekimlerimizmümkün olduğunca diş çekimi yerine kök kanal tedavisi önerir.
Apeksifikasyon tedavisi, kök gelişimini henüz tamamlamamış (kök ucu açık) genç daimi dişlerin çeşitli nedenlerle (derin çürükler, travma, vb.) enfekte olması ve canlılığını yitirmesi durumunda uygulanan kanal tedavisidir.
Apeksifikasyon tedavisi sürecinde, diş hekimi kök kanallarına, kök ucunun gelişimini uyarmak amacıyla bir dolgu materyali yerleştirir. Bu işlem, dişin durumunu değerlendirmek ve tedavinin ilerleyişini gözlemlemek için 2-3 aylık periyotlarla yapılır. Klinik muayene ve röntgen kontrolleri sırasında, bu materyal gerektiğinde yenilenir.
Kök ucunun tamamen kapandığı görüldüğünde, tedavi süreci kalıcı bir kanal dolgusu yaparak ve dişin üzerine son dolguyu uygulayarak tamamlanır. Bu süreç, dişin durumuna ve iyileşme hızına bağlı olarak 3 aydan 2 yıla kadar sürebilir.
Apeksifikasyon tedavisi, özellikle çocuklarda kök gelişimi tamamlanmamış dişleri kurtarmak için önemli bir tedavi seçeneğidir ve dişin yapısal bütünlüğünü korumaya yardımcı olur.
Çocukların kök kanal tedavisine ihtiyaç duymaları yaygın bir durum değildir. Çocuklar genellikle yaralanmalar veya şiddetli diş çürükleri nedeniyle kök kanal tedavilerine ihtiyaç duyarlar. Örneğin, bir çocuk oynarken yüzüne aldığı bir darbe sonucu dişi zarar görebilir, bu da dişin iltihaplanmasına ve enfekte olmasına yol açabilir. Eğer dişteki bir çatlak, yumuşak dokuya ulaşırsa, oluşan enfeksiyonun tedavisi için kök kanal işlemi gerekli olabilir.
Kötü ağız hijyeni ve sağlıksız beslenme alışkanlıkları çocuklarda çürüklerin oluşmasına yol açabilir. Bu çürükler zamanında tedavi edilmezse, ileri düzeyde diş enfeksiyonlarına yol açabilir ve bu durumlarda çocuklarda kök kanal tedavisi gerektirebilir.
Çocuğunuzun kök kanal tedavisi gerekip gerekmediğini anlamanın en doğru yolu, bir diş hekimine danışmaktır. Diş hekimi, dişin durumunu değerlendirmek için gelişmiş tanı araçları kullanır ve diş içinde bir enfeksiyon olup olmadığını kontrol eder. Eğer bir enfeksiyon tespit edilirse, çocuğunuzun dişinin sağlığını korumak adına kök kanal tedavisi önerilebilir.
Çocuğunuzda aşağıdaki belirtiler varsa, kök kanal tedavisine ihtiyaç duyulabileceğinin işaretleri olabilir:
Kök kanal tedavisi, çocuklarda da yetişkinlerde olduğu gibi benzer adımları takip eder, ancak bazı özellikler çocukların ihtiyaçlarına göre uyarlanmıştır. Birçok yetişkin hasta yalnızca lokal anesteziye ihtiyaç duyar. Ancak, çocuğunuz 3 yaşından büyükse ve fiziksel durumu uygunsa diş hekiminiz bir sedasyon önerir. Çocuk diş tedavisinde sedasyon, tıbbi prosedürler sırasında çok yaygın olarak kullanılan uyutma tekniğidir. Uygulama sırasında verilen ilaçlara karşı alerjik reaksiyonu bulunmayan her türlü hastaya tıbbi işlem öncesinde sedasyon güvenle uygulanabilir.
Çocuklarda kanal tedavisi, tek seferde bitebileceği gibi, dişin durumuna bağlı olarak, birkaç hafta boyunca farklı seanslar şeklinde de uygulanabilir. Kök ucu açık olan daimi dişlerde ise kanal tedavisi daha uzun sürebilir. Bu durumlarda, kök ucu kapanana kadar kanallara özel dolgu maddeleri ve belirli zaman aralıklarında pansuman yapılır.
Çocuk dişleri için kök kanal tedavisi prosedürü aşağıdaki aşamaları kapsar:
İkinci randevu aşağıdaki adımları içerir:
Eğer önerilen kök kanal tedavisi yapılmazsa, enfeksiyon dişin kökü çevresindeki kemiği zarar verebilir ve abse olarak bilinen bir şişlik oluşabilir. Kanal tedavisi, dişin çekilmesini önlemek için genellikle son çaredir. Bu tedavinin yüksek başarı oranı olmasına rağmen, her durumun mutlaka başarılı olacağının garantisi yoktur.
Tedavi sürecinin başarısını etkileyebilecek faktörler arasında hasta tarafından yeterli ağız bakımının yapılmaması ve tedavi talimatlarının ihmal edilmesi yer alır. Bu durumlar tedavinin daha uzun sürmesine, problemlerin devam etmesine ve tedavinin başarı şansının azalmasına neden olabilir.
Tedavinin belli aşamalarında röntgen çekilebilir. Eğer hamileyseniz, röntgen çekimi sırasında çocuğunuzun yanında bulunmamanız ve durumunuzu diş hekiminize bildirmeniz önemlidir.
Tedavi sırasında kullanılan hassas aletlerin dişin içinde kırılma riski bulunmaktadır. Bu, başarısız kanal tedavisine sebep olabilir. Ayrıca, kök kanallarını temizlerken dişin gövde ve kök kısımlarında hasar oluşabilir.
Tedavi sürecinde, duruma bağlı olarak ağrı kesiciler, antibiyotikler gibi ilaçlar reçete edilebilir ve dezenfektan ilaçlar kullanılabilir. Bu ilaçlar, tedaviyi desteklemek ve enfeksiyonu kontrol altına almak için önemlidir.
Çocuklarda kök kanal tedavisi bazen yeterli olmayabilir ve tedavi edilen diş için tekrar tedavi, cerrahi müdahale ya da dişin çekilmesi ve ardından yer tutucu takılması gerekebilir.
Tedavi sonrası, bazı hastalarda ağrı ya da diş hassasiyeti oluşabilir. Bu tür reaksiyonlar birkaç gün sürebilir. Ayrıca, tedavi seansları arasında çocuklarda ağzı tam açamama veya enfeksiyon gibi problemler yaşanabilir.
Eğer çocuğunuzun dişinize geçici dolgu yapıldıysa, bu süreçte sert yiyeceklerden kaçınılması önemlidir çünkü dolgu kırılabilir ya da düşebilir. Geçici dolgu kırılır veya düşerse, hemen tedaviyi yapan kliniğe başvurmalısınız.
Diş hekimi tarafından verilen randevulara düzenli olarak çocuğunuzu götürmek, tedavinin başarısı için çok önemlidir. Bu randevularda hem klinik muayene hem de gerektiğinde röntgen çekimi yapılarak çocuğunuzun dişinin durumu değerlendirilir.
Evet 5 yaş üstü çocuklara kanal tedavisi yapılabilir.Kök kanal tedavisi, gerekli görüldüğü durumlarda her yaştan çocukta uygulanabilir ancak bu tedavi, daimi dişlerde (genellikle 6 yaş ve üzeri çocuklarda görülen) veya nadiren süt dişlerinde ciddi enfeksiyon veya hasar durumlarında gereklidir. Daimi dişler, çocuklar yaklaşık 6 yaşındayken çıkmaya başlar ve bu dönemden itibaren kök kanal tedavisi yapılabilir.
Kök kanal tedavileri çocuklar da dahil olmak üzere herkes için güvenlidir. Bu tedaviler çok yaygın, basit ve güvenli işlemlerdir. Antalya Myra Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği olarak tüm yaş gruplarındaki hastalara güvenli bir şekilde yüzlerce kök kanal işlemi uyguladığımızı gururla söylemek isteriz.
Ayrıca, çocuğunuz için kök kanal tedavisi yaptırmamaya karar vermek çok daha tehlikeli olabilir. Kök kanalları, kendi kendine geçmeyecek ciddi enfeksiyonları tedavi etmek için kullanılır. Tedavi edilmezse, enfeksiyon yayılabilir ve daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Kök kanal tedavisi ağrısız bir tedavidir. Çocuğunuzun dişindeki enfeksiyon kesinlikle onlar için tedaviden daha ağrılı olacaktır. Ancak, kök kanal tedavisi sırasında, çocuğunuz lokal anestezi veya sedatif ilaçlar sayesinde ağrı hissetmez. Tedavi sonrası, çocuğunuz bir miktar rahatsızlık veya diş hassasiyeti yaşayabilir, fakat ibuprofen gibi ağrı kesiciler bu dönemde çocuğunuzun ağrılarını hafifletmesine yardımcı olur.
Evet, süt dişlerine de kök kanal tedavisi yapılabilir. Bu tedavi, dişteki enfeksiyonu temizleyerek süt dişinin erken düşmesini önler. Süt dişleri zamanla kendiliğinden düşse de, bu süre zarfında sağlıklı tutulmaları çok önemlidir. Eğer bir süt dişi zamanından önce kaybedilirse, bu durum çocuğunuzun ağız sağlığı üzerinde olumsuz etkilere yol açabilir.
Süt dişleri sadece yemek yeme ve konuşma işlevlerine yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda çocuğunuzun kalıcı dişlerinin doğru şekilde gelişebilmesi için de önemlidir. Bir süt dişinin erken çıkarılması, kalıcı dişlerde yerleşim bozukluklarına ve çene yapısında problemlere neden olabilir. Bu yüzden, gerektiğinde süt dişlerini kök kanal tedavisi ile tedavi etmek ve korumak çok önemlidir.
Süt dişlerine yapılan kanal tedavisi, dişin doğal düşme sürecini etkilemez çünkü tedavi, köklerin doğal olarak erime süreciyle uyumlu bir şekilde yapılır. Bu yüzden, süt dişlerine yapılan kanal tedavisi kalıcıdır ve diş düşme zamanı geldiğinde ekstra bir müdahaleye gerek kalmaz.
Süt dişlerinde kullanılan kanal dolgu malzemeleri, yetişkinlerdekilerden farklıdır. Süt dişi için özel olarak geliştirilen bu malzeme, alttaki kalıcı diş çıkmaya başladıkça köklerle birlikte erir ve doku dostudur. Bu, alttaki daimi dişin sağlıklı bir şekilde gelişimini destekler ve zarar vermez.
Pedodontistler ve dişhekimleri tarafından yapılan kanal tedavileri, alttan gelecek olan daimi dişlere zarar vermez. Çocuklara özel kanal tedavisinde kullanılan malzemeler, tamamen doku dostudur ve kemik yapısında bulunan minarelleri içerir. Bu tedavi ile çocuk diş hekimleri, süt dişlerindeki enfeksiyonu tedavi ederken aynı zamanda alttaki daimi dişi korumayı hedefler ve böylece ağızdaki dişlerin sağlıklı bir şekilde yerlerini almasını sağlamaya çalışır.
Eğer bir dişin kökleri henüz gelişimini tamamlamamışsa, “apeksifikasyon” adlı özel bir yöntem uygulanır. Bu yöntemin amacı, kök gelişimini engellemeden, kök ucunun sağlıklı bir şekilde kapanmasını sağlamaktır. Bu süreçte, kökler tam gelişene kadar düzenli aralıklarla pansuman yapılır. Kök gelişimi tamamlandığında, dişe kalıcı bir dolgu ve üzerine restorasyon işlemi gerçekleştirilir. Çocukların büyüme sürecinde, bu dişin düzenli olarak kontrol edilmesi çok önemlidir. Dişin kökleri tamamen gelişmişse, tedavi yetişkinlerdeki kanal tedavisi prosedürleriyle aynı şekilde yapılır.
Çocuklarınızın kök kanal tedavisine ihtiyaçları olmaması için iyi bir ağız bakımının nasıl yapılacağını öğretmek önemlidir. Günde iki kez diş fırçalamaları, her gün diş ipi kullanmaları, sağlıklı beslenmeleri ve şekerli içecekler yerine bol miktarda su içmeleri gerektiğini hatırlatın.
Antalya Myra Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği, 15 yıldan fazla süredir her yaş grubundan hastalara güvenli bir şekilde kök kanal tedavisi uygulamaktadır. İşlerinde uzman doktorlarımızın sakin, anlayışlı ve profesyonel yaklaşımları, hem sizin hem de çocuğunuzun tedavi sürecinde kendinizi rahat hissetmenizi sağlayacaktır.
Formu doldurarak telefon numaranızı bizimle paylaşın - sizi biz arayalım!