Zirkonyum Diş Kaplama Fiyatları Ne Kadar?
Zirkonyum diş kaplama fiyatları için Türk Diş hekimliği Birliği her sene asgari fiyatlandırma yapmaktadır. Her hastanın kendi sorunu, arzusu, diş eksikliği vardır ve diş tedavisi farklıdır. Hasta neden zirkonyum kaplama yaptırıyor? Diş ve diş etlerine yapılacak herhangi bir tedavi var mı? Zirkonyum kaç diş uygulanacak? Bu ve benzeri sorular fiyatın değişmesine neden olur. Zirkonyum diş kaplama fiyatları metal destekli porselen kaplamalardan daha fazla olmasına rağmen uzun dönem kullanım açısından değerlendirilirse zirkonyum diş fiyatları daha uygundur. İlk muayenede ortalama bir fiyat öğrenilebilir. Antalyada diş kaplama fiyatları klinik şartlarına göre değişkenlik gösterir.
Antalya'da Zirkonyum Diş Pahalı mı ?
Zirkonyum çoğunlukla Amerika, Avusturya, Rusya , Brezilya gibi ülkelerden çıkarılan bir maden olduğundan fiyatlar bu ülkere nazaran daha pahalı olmaktadır. Tedavi çeşidine ve kaplama çeşidine göre fiyatlar belirlenmetekdir. En uygun tedavi planı için mutlaka diş hekiminize danışmalısınız.
Kimler Zirkonyum Kaplama Yaptırabilir?
- Beyazlatma veya diş taşı temizliği işlemleri ile istenilen sonuçların alınmadığı (antibiyotik kullanımı veya florozis) şiddetli renk ve lekelenmelerin giderilmesinde,
- Dişlerinde önceden kaplaması olan kişilerde kaplama yenilenecekse,
- Dişlerin arasında boşluk olduğu durumda diş boşluklarının kapatılmasında (diastema kapama),
- Kırık dişlerin veya tamirinde,
- Rengi ve yapısı bozulan eski dolguları tamir etmekte,
- Eğri ve çapraşıklıkların mevcut olduğu ve ortodontik tedavinin yapılamadığı durumlarda diş dizisinin düzeltilmesi için zirkonyum kaplamalar kullanılabilir.
Zirkonyum Alt Yapılı Kaplamalar Güvenli Midir?
Zirkonyum doku dostu bir diş malzemesidir. Böylece uzun yıllar ağızda herhangi bir diş eti sorunu çıkarmadan güvenle kullanılabilir. Yüksek dayanıklılık ve kırılma direncine sahip son derece dayanıklı diş kaplamalarıdır. Zirkonyum, ölçümler ve testler, kullanıcı grupları ve birçok işlem sonucunda dayanıklılığını kanıtlamış bir diş kaplama malzemesidir. Görünüşü doğal diş görünümüne çok yakındır. Alt yapısında metal olmadığı için uzun vadede diş etlerinde gri renk yansımalarına neden olmaz. Isı yalıtımı güçlüdür. Böylece hassasiyet problemi oluşturmaz. Zirkonyum diş kaplamalarınızla sıcak, soğuk yiyecek ve içecekleri güvenle tüketebilirsiniz. Alerjik bir malzeme değildir. Bugüne kadar, zirkonyum alerjisi olan vakaların sayısı literatürde sınırlıdır. Zirkonyum dişlerin ağız içi kullanımı klasik metal alt yapılı porselen diş kaplamalarıyla aynıdır, ancak fark laboratuvar prosedürlerinde başlar. Zirkonyum diş kaplamalarının tamamı bilgisayar teknolojisi ile üretilmektedir. Zirkonyum plakalar, el değmeden freze sistemi sayesinde bilgisayar tarafından kazınır ve şekillendirilir.
Zirkonyum Kaplama Nasıl Hazırlanır?
Ağız içine yapılan diş kaplamalarının şekli kişinin yüz tipine uygun olmalıdır. Yüzün şekline göre diş konturları oval, kare, dikdörtgen olacak şekilde dikkate alınarak ayarlanmalıdır. Ayrıca, yüzün bombesine dikkat edilmelidir. Dışarı doğru dışbükey yapıya sahip bir yüz için hazırlanacak olan kaplamalar bu dış bükeylik ile uyumlu olmalıdır. Zirkonyum kaplamalarda estetik hastanın yaşı, dişlerdeki yatay çizgiler ve dişlerin kesici ucunun şekli ile yakından ilişkilidir. Başka bir konu hastanın cinsiyetidir. Kadın hastalarda daha yuvarlak ve yumuşak hatlar tercih edilirken, erkek hastalar için açılı ve keskin kenarlı diş kaplamaları hazırlamak daha uygun olur. Cilt rengi ve göz rengi de dikkate alınması gereken başka bir konudur.
Hasta zirkonyum diş kaplamaları için değerlendirildikten sonra dişlere anestezi yapılır. Dişler uyuştuktan sonra kaplama yapılacak dişlerde kazıma işlemi yapılır ve dişlerin ölçüsü alınır. Ölçüden sonra hastanın kesik dişlerine geçici kaplamalar takılır ve ölçü laboratuvara gönderilir.
Yapılan diş kaplamalarının hasta ile uyumlu olması için tüm referans noktalar dikkatli bir şekilde dengelenmeli ve diş kaplamaları buna göre hazırlanmalıdır. Diş kaplamaları hazırlanırken ve yapıştırmadan önce hastanın görüşleri dikkate alınarak kaplamaların üzerinde gerekli düzeltmeler veya değişiklikler yapılır. Hastaya, prova aşamasında diş kaplamalarını yapıştırmadan önce diş kaplamalarını renk olarak, şekil olarak ve form olarak sevip sevmediği sorulmalıdır. Son olarak, diş kaplamalarının birbirleriyle ısırma ilişkileri kontrol edilir. Gerekli olduğu durumda düzeltmeler yapılır. Laboratuvardan son haliyle gelen kaplamalar diş hekimi tarafından da onaylandı ise artık her şey hazır.
Kaplamaların diş yüzeyine yapıştırılma aşaması çok önemlidir. Dişlerin yapıştırılmasında kullanılan zirkonyum ve porselen malzemeler diş etinin altına kaçabilir. Diş etinin altına giren malzeme kesinlikle temizlenmelidir. Yapıştırılma aşamasında en önemli adımlardan biri dişlerin tam olarak yerleştirildiğinden emin olmaktır. Diş kaplamaları tam olarak oturmazlarsa, hasta dişlerini kapattığında yükseklik yapabilir.
Yapıştırmayı takiben, hasta en az 2 saat boyunca hiçbir şey yememeli veya içmemelidir. Çünkü yapışkan malzeme yiyecek ve içeceklerden etkilenir. Eğer dikkat edilmezse uzun dönemde diş kaplamaları düşebilir.
Zirkonyum diş kaplamaların Özellikleri Nelerdir?
Porselen kırılgan bir malzemedir. Bu nedenle; dayanıklı bir altyapı malzemesinin üstünde kullanılmalıdır. Başka bir ifade ile porselen malzemesi için porselen kaplamanın altında porseleni destekleyecek daha sert bir malzemeye ihtiyaç vardır. Kullanılan alt yapı malzemesi metal olduğunda, diş kaplamasının görünümü donuk ve mattır ayrıca diş etlerinde mor veya gri bir renk oluşur. Zirkonyum alt yapı porselene yeterli dayanıklılığı sağlar.
Zirkonyum opak bir altyapı olarak porselene destek olarak kullanılabileceği gibi yeni nesil monolitik renkli zirkonyumlar ile arka dişlerde porselen ilavesiz tek tabaka olarak kullanılabilir. Monolitik zirkonyum kaplamalar daha dayanıklı olmalarına rağmen ön dişler için yeterince estetik değildir. Monolitik zirkonyumlar özellikle diş sıkan hastalarda ve boyu çok kısa kalan dişlere kaplama yaparken önemli avantajlar sağlar.
Zirkonyum Diş Kaplaması Yapılması Ne Kadar Sürer?
Zirkonyum kaplamaların üretilme ve hazırlanma aşamaları metal destekli porselenlerden çok farklıdır. Laboratuvarda diş kalıbı dijital olarak oluşturulduktan sonra hazır zirkonyum bloklardan dişler CNC frezleme cihazları ile kazınır. Elde edilen dişler yaklaşık %25 daha büyüktür ve yüksek ısı fırınlarında pişirilerek küçülürler ve istenen son şeklini alırlar.
Monolitik zirkonlara parlatma işlemi dışında ilave hiçbir işlem yapılmasına gerek yoktur zirkonyum diş kaplamaları artık hazırdır.
Altyapı olarak hazırlanan zirkonyumun üstüne ise porselen yığılarak diş şekli elde edilir ve parlatma işlemi sonrasında hazırdır.
Zirkonyum Kaplamalar Tam Seramik Kaplamalardan Daha Mı İyi?
Zirkonyum kaplamalar özellikleri ile diş kaplamalarında en çok tercih edilen malzeme haline gelmiştir. Zirkonyum kaplamalar tam seramik porselen kaplamalardan daha güçlüdür. Porselen, metal veya zirkonyum gibi bir çerçeve olmadan tek başına kullanılamaz. Aslında, zirkonyum kronlar porselen kaplamalardan iki kat daha yüksek eğilme mukavemetine ve esnekliğe sahiptir. Ayrıca zirkonyum kaplamaların laboratuvar aşamaları tam seramik kaplamalardan daha kolaydır. Tam seramik kaplama materyali daha hassas bir laboratuvar aşaması gerektirir. Bu nedenle tam seramik kaplamalar, zirkonyum kaplamalardan daha pahalıdır.
Zirkonyum Kaplamalar İyi Mi?
Zirkonyum kaplamalar günümüzde diş kaplamalarında çok iyi bir malzeme olarak sıklıkla kullanılmaktadır. Diş etleri ve çevresindeki dokularla kimyasal olarak reaksiyona girmez. Dayanıklı ve estetiktir. Zirkonyum kaplamalar sayesinde son derece estetik kaplamalara sahip olabilirsiniz.
Zirkonyum Kaplama Toksik Midir?
Zirkonyum malzemeden yapılmış kaplamalar ağızda tükürük varlığında kimyasal olarak çözünmez. Bu nedenle, kimyasal olarak toksik bir malzeme değildir.
Zirkonyum Kaplama Kırılabilir Mi?
Zirkonyum son derece güçlü ve dayanıklıdır. Bununla birlikte, dayanıklı olmasına rağmen, doğal dişler gibi bazı durumlarda zarar görebilir. Sert ve asitli yiyecekleri dikkat ederek tüketmek faydalı olacaktır. Fındık, fıstık veya ceviz gibi sert kuruyemişleri dişlerinizle kırmak yerine başka bir nesne kullanmak faydalı olacaktır. Buna ek olarak, diş gıcırdatma, diş sıkma gibi alışkanlıklarınız var ise bir gece plağı kullanmanızda fayda vardır. Bu konularda özen gösterilir ise zirkonyum diş kaplamalar uzun yıllar kullanılabilir.
Zirkonyum diş kaplamasının ağızda ne kadar süre kullanılacağı, dişi kullanan kişiye göre değişir. Zirkonyum diş kaplamalarını herhangi bir neden olmadan kırmak mümkün değildir. Aynı zamanda zirkonyum kaplamalar aşınmaz ve yeterli bakım sağlanırsa uzun yıllar sorunsuz bir şekilde kullanılabilir. Zirkonyum kaplamalar düzenli olarak fırçalanmazsa ve temizlenmezse, kaplama altında çürüme veya kaplama çevresinde diş eti hastalığı oluşabilir. Hasta ağız ve diş bakımına dikkat ederken klinik olarak başarılı bir zirkonyum kaplama uzun süre ağızda kalabilmektedir.
Zirkonyum kaplamaların ömrü, kullanılan malzemenin kalitesi, kaplamanın yeri (ön diş / arka diş), kaplanmış dişin durumu, hastanın ısırma kuvveti, ağız hijyeni uygulamaları ve bireyin diş sıkma durumu gibi olumsuz alışkanlıklar ve faktörlerden etkilenir. Bir başka konu da zirkonyum kaplamaları hazırlayan teknisyenlerin beceri ve hazırlama esnasında kullandıkları teknikleridir. Bu faktörler diş kaplamasının estetik ve sağlamlığını belirler. Zirkonyum kaplamalar genel olarak dayanıklı kaplamalardır, çünkü güçlü bir malzemeden üretilirler. Dikkatle kullanıldığında, yıllarca sağlıklı bir şekilde kullanılabilir.
Zirkonyum malzeme manyetik değildir ve asitlere ve alkalilere karşı çok dirençlidir. Ek olarak, yüksek performanslı zirkonyum malzeme, iyi biyolojik uyumluluğu sebebi ile kaplamalar, köprüler ve implant üzeri kaplama oluşturmak için en iyi malzeme olarak kullanılmaktadır. Ayrıca zirkonyum kaplamalar ağır metaller içermez.
Zirkonyum Kaplamaların Kullanılırken Renk Değiştirir Mi?
Zirkonyum kaplama malzemesi, birtakım işlemler sonucu son şeklini alır. Bu maddenin yüzeyi renklenmeye veya leke oluşumuna duyarlıdır. Kaygan ve parlak bir yüzeye sahip olduğu için, çay, kahve, sigara gibi diş rengini bozan yiyecekler zirkonyum diş kaplamasını etkilemez. Ayrıca diş taşı oluşumuna izin vermez. Kaplama diş yüzeyi her zaman yapıldığı renk gibi beyaz ve temiz görünür. Estetik kaygısı olan hastalar için büyük bir avantaj sağlar.
Zirkonyum Kaplamalar Doğal Görünüyor Mu?
Doğal görünümü ile ön plana çıkan zirkonyum, diş hekimliğinde en çok kullanılan tedavi seçenekleri arasındadır. Gelişen teknoloji sayesinde doğal bir malzeme olduğu için ve estetik kaygılarda tercih edilen zirkonyum; dişlere istenen şeklin verilmesini sağlar ve insanların dişleriyle olan özgüvenlerini yeniler.
Trend ve popüler olan zirkonyum kaplamalar hem ön hem de arka dişlerde kullanılabilen ışık geçirgenliği ve yapısı ile istenilen renk ve şekilde tasarlanabilir. Estetik görünümünün yanı sıra, çiğneme ve ısırma da yüksek direnci ile insanların yaşam kalitesini artırır. Işık geçiren özel yapısı sayesinde dişlerde doğaya en yakın görünümü veren zirkonyum kaplamalar, yalıtım özellikleri ile sıcak ve soğuk hassasiyetleri önleyerek hassasiyeti önler ve dişin doğal yapısı ile uyumludur. Zirkonyum
Trend ve popüler olan zirkonyum kaplamalar hem ön hem de arka dişlerde kullanılabilen ışık geçirgenliği ve yapısı ile istenilen renk ve şekilde tasarlanabilir. Estetik görünümünün yanı sıra, çiğneme ve ısırma da yüksek direnci ile insanların yaşam kalitesini artırır. Işık geçiren özel yapısı sayesinde dişlerde doğaya en yakın görünümü veren zirkonyum kaplamalar, yalıtım özellikleri ile sıcak ve soğuk hassasiyetleri önleyerek hassasiyeti önler ve dişin doğal yapısı ile uyumludur. Zirkonyum metal destekli porselenin yapay görünümünün aksine, daha doğal görünüyor. Zirkonyum ile dişlere doğal diş formu ve yüzeyi işlemek çok basittir. İyi bir zirkon kaplamayı doğal dişten kimse ayıramaz.
Zirkonyum Kaplamalar Diş Etlerine Uyumlu mudur?
Zirkonyum, diş eti dokusu ile tamamen uyumlu bir malzemedir, diş etinin geriye çekilmesine neden olmaz. Genellikle metal alt yapılı porselen kaplamalarda karşılaşılan dişin boyun bölgesindeki diş etlerinin morumsu renk değişikliğine neden olmaz. Daha yüksek diş uyumu ile diş kenarlarından sızdırmaz. Herhangi bir nedenle diş eti çekilmesi yaşansa bile, kötü bir estetik görünüme neden olmaz.
Zirkonyum Kaplamaların Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Diş fırçalama ve diş ipi gibi her zaman uygulanan ağız bakım yöntemleri zirkonyum kaplamaların bakımı için de uygulanabilir. Eğer köprü yapıldıysa superfloss olarak bilinen özel köprü altı ipi dişsiz alanlar için kullanılır. Hekim kontrolleri her 6 ayda bir yapılacaktır; bu sayede bu kontrollerde oluşabilecek herhangi bir sorun öngörülebilir ve buna göre önlemler alınabilir.
Zirkonyum Kaplamalar Değiştirilebilir Mi?
Zirkonyum kronlar herhangi bir doku kaybına neden olmadan kesilir ve parçalara ayırılarak çıkarılır, bu nedenle dişlerinizde herhangi bir rahatsızlık hissetmezsiniz. Dişlere zarar vermeden kolaylıkla uzaklaştırılabilir. Bazı durumlarda zirkonyum kaplamalarınızın kesilmesine gerek kalmayabilir.
Zirkonyum Kaplamalar Porselen Kaplamalardan Daha Mı İyi?
Son yıllarda geliştirilen teknoloji sayesind; zirkonyum alt yapılı kaplama ve köprülerin dayanıklılığı, metal alt yapı kaplama ve köprülerin dayanıklılık seviyesinden daha fazladır ve daha dayanıklıdır. Kaplamaların kırılganlık oranı porselen kaplamalardan daha azdır. Metal ile karşılaştırıldığında, germe miktarı azalır ve kırılganlık miktarı artar. Bu; porselenin zirkonyuma metalden daha kolay adapte olmasını sağlar. Böylece porselen tabakadaki kırıklar en aza indirilir.
Zirkonyum Kaplamanın Kırılması veya Düşmesi Yaygın Mıdır?
Kaplamalardaki çatlaklar zıt açılarda veya aşırı kuvvet uygulandığında görülebilir, ancak bu ihtimal çok düşüktür. Eğer kaplama yüzeyinde çatlaklar oluşmuş ise bu çatlakların onarımı büyük ölçüde klinik ortamda yapılabilir. Kaplamanın altındaki dişte çürüme meydana gelirse ve kaplamanın altındaki dişte bir şekilde madde kaybı görülürse, kaplamalarda bir düşme meydana gelebilir. Bu gibi durumlarda, diş tedavi edildikten sonra kaplama yenilenir. Zirkonyum kaplamalar dijital olarak hazırlandıkları için diş uyumları daha fazladır ve düşme şansı daha azdır. Dişi daha sıkı sararlar.