Uzun süreli parmak emme alışkanlığı, geç bırakılan biberon veya emzik kullanımları, ağızdan solunumu ya da erken kaybedilmiş, çürümüş veya tedavi edilmemiş süt dişleri, ideal oranlarda olsa bile ilerde kapanış bozukluklarına, çapraşıklığa veya gömük kalmış dişlere sebebiyet vermektedir. Bu tedavilerdeki amaç, çocukta çene/diş bozulmalarının önüne geçilmesidir.
Elastik özelliği fazla olan NİTİ teller, paslanmaz çelik teller; gri renkte ya da beyaz renkte kullanılabilir.
Diş telleri dişlere yapıştırılan braketlerin içinden geçirilir ve farklı renkteki elastik ligatür diye adlandırılan lastiklerle tel ve braket birbirine bağlanır.
9-15 yaşları arasında diş telleri ile farklı apareyler ile düzeltilirken erişkin bireylerde diş tellerine ilaveten cerrahi uygulamalar ile tedavi tamamlanır.
Yaklaşık 20 – 30 dk
Diş yüzeyleri temizlenip kurutulmaktadır. Daha sonra düş yüzeylerine bir sıvı sürülmekte ve takiben braket diş yüzeyine yerleştirilmektedir. Braketin diş yüzeyine yapışması için tabanına kompozit sürerek mavi ışık ile yapıştırılmaktadır. Bu şekilde tüm dişlere uygulama yapılır ve daha sonra da diş teli braketlerin üzerine yerleştirilir ve elastik ligatür (farklı renkteki ) İle bağlanarak işlem tamamlanır
Hayır
Hayır
4 -5 hafta ara ile randevulara gidilir
20- 50 yaş arası hastalar da ortodonti tedavisi görebilir
Sakız ,asitli içecekler ,sert ve çekirdekli gıdalar
Dişlerin bozulmaması için ortodontik tel tedavisini takiben 1,2 yıl süre ile pekiştirme tedavisi yapılmalı; aksi takdirde bozulmalar olabilir
Normal teller gri renkte olduğu için ağızda belli olur ancak estetik diş telleri belli olmaz. Özellikle estetik kaygısı olan erişkin hastalarda daha kullanışlıdır.
Her yemekten sonra ve gece uyumadan önce ‘’ara yüz diş fırçaları ‘’ ve ‘’ortodontik diş fırçası’’ ile braket çevreleri ve diş teli altları güzelce temizlenmelidir. Yaklaşık 4-5 dk sürmelidir.
Ortodonti uzmanının talimatlarına ve uyarılarına dikkat edilmelidir. Diş fırçalamaya özen gösterilmeli ve yenilmemesi gerekli olan gıdalardan uzak durulmalıdır. Randevular aksatılmamalıdır.
Ortodonti tedavisi dişlerinize zarar veren bir tedavi olmamakla birlikte tıbbi uygulamaların tamamında olduğu gibi bazı riskler ve olası yan etkiler barındırabilir. Bu yan etkiler genellikle ortodonti uzmanının yeme içme ve ağız bakım önerilerine yeterince özen gösterilmediğinde ortaya çıkmaktadır. Ortodonti tedavisi sırasında dikkatsiz ve özensiz davrandığınızda karşılaşabileceğiniz riskler şunlardır:
Ortodonti uzmanının tavsiyesiyle kullanılacak olan mumlar ve tedavi sırasında sağlanacak iyi ağız hijyeni ile tüm riskler ve problemler ortadan kalkmaktadır.
Diş Teli Tedavisi Sırasında Yenmemesi Gereken Yiyecekler
Braketlerin kırılmasına ve tellerin kopmasına ve dolayısıyla tedavisinin uzamasına neden olacak yiyeceklerden uzak durulması gerekmektedir. Ön dişlerle kesinlikle ısırarak yemek yememek, yiyecekleri koparmaya çalışmamak gerekir.