Çocuk Ağız ve Diş Sağlığı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Pedodonti, Çocuk Ağız ve Diş Sağlığı (Pedodonti) Sıkça Sorulan Sorular

Dişler ne zaman fırçalanmaya başlanmalıdır?

Bebeğin ilk dişlerinin çıkmasıyla diş temizliği başlar. Kesici dişlerin temizliği için ıslak tülbent veya gazlıbez yeterli olacaktır. Ancak azı dişlerinin çiğneyici yüzeyleri için bez yeterli olmaz. Dolayısıyla azı dişleri sürdükten sonra fırça kullanılması gerekir. Özellkle uyku öncesi beslenme sonrası temizlik çok önemlidir. Çünkü uyurken tükürük akışı azaldığından tükürüğün koruyuculuğu azalmaktadır.

Macun kullanımı bebeğin çürük eğilimi yani çürük risk grubu ile ilişkilidir. Düşük risk grubundaki bireylerde tükürmeyi öğrenene kadar – yani yaklaşık üç yaş civarı- macun kullanımı zorunlu değildir. Orta ve yüksek çürük risk grubundaki bebeklerde ise 2 yaşına kadar ince bir tabaka halinde florürlü diş macunu (yaklaşık 0.1mg), 2-5 yaş arasında bezelye tanesi boyutunda (yaklaşık 0.2mg) florürlü diş macunu kullanılmalıdır.

Çocuklarda diş çürüğü oluşup oluşmaması ebeveynin kontrolünde midir ve çocuğun çürük açısından hangi risk grubunda olduğu nasıl belirlenir?

Çocuklarda diş çürüğü oluşup oluşmaması ebeveynin kontrolündedir. Bebeğin ilk dişlerin çıkması ile başlayan ebeveynin diş temizliğindeki rolü çocuk 10 yaşına gelene kadar birebir devam eder. 10-12 yaş arasında ebeveynin rolü azalmakla birlikte fırçalama esnasında yanında bulunma, fırçalama niteliğinin kontrolü devam etmelidir.

Uyumadan önce diş fırçalamak çok önemlidir (tükürük akışı azaldığından koruyuculuk azalır). Dişler fırçalandıktan sonra birşey yemeden içmeden uyumak gerekir.

Ayrıca yüksek risk grubundaki çocuklar için ebeveyn pedodontistin tavsiye edeceği ilave bakım jelleri kullanabilirler.

Çocuğun çürük açısından nasıl bir risk grubunda olduğu bir pedodontiste muayene olunarak öğrenilebilir. Muayene esnasında çocuğun genel vücut sağlığı ve beslenme özellikleri de sorgulanır.

Çocukların diş çürük riski açısından hangi grupta oldukları belirlenince ne yapılır?

Çocuğun hangi risk grubunda olduğunun belirlenmesi çocuğun ağız bakımının ne seviyede tutulması gerektiği hususunda ebeveyne yol gösterir. Yüksek çürük risk grubundaki çocuklarda pedodontistin tavsiyesine göre daha erken yaşta flor içerikli diş macunu kullanmak gerekir. Gerekli ilave koruyucu yöntemlerin geç olmadan uygulanması çocuğun erken yaşta karmaşık zor tedaviler görmesini engeller.

Ayrıca yüksek çürük risk grubundaki çocuk 3-6 ay aralıklarla bir pedodontist tarafından muayene edilmelidir. Radyolojik muayenelerle çürükler takip edilir, gerekli tedaviler yapılır. Pedodontistin gerekli gördüğü dişlere fissür örtücü yapılır ve belirli aralıklarla dişlere flor uygulanır.

Dişte çürük yapıcı bakteriler nereden gelir?

Yapılan bilimsel çalışmalar çürük yapıcı bakterilerin bebeğe anneden, aile bireylerinden, bakıcılardan bulaşabileceğini göstermiştir. Bu bakteriler beslenme esnasında ortak kaşık çatal kullanımı, biberondaki sütün sıcaklığını kontrol etmek veya emziği temizlemek amacıyla anne veya bakıcının biberonu veya emziği önce kendi ağzına götürmesi, bebeğin dudaktan öpülmesi sonucu bulaşır.

Diş çürüğü anneden çocuğa bulaşır mı?

Diş çürüğü anneden çocuğa bulaşır. Beslenme esnasında ortak kaşık çatal kullanımı, annenin bazı yiyecekleri önce kendi çiğneyip sonra çocuğa vermesi gibi durumlarda annedeki bakteriler çocuğa bulaşır.

Çürük riski tüm ailede, kardeşlerde aynı mıdır?

Çürük riski tüm ailede, kardeşlerde aynı değildir. Çürük riskini oluşturan birden fazla etmen vardır. Her bireyin anne ve babadan aldığı genetik kodların farklı olması, bağışıklık sistemindeki farklılıklar, dişlerin anatomik farklılıkları gibi bir çok etken aile bireylerinin çürük eğiliminin farklı olmasına sebep olabilir. Çürük önlenebilen bir hastalıktır. Genetik faktörler çürük risk etmenlerinden biri olmasına rağmen, ağız bakımı düzeyi arttırılarak çürük oluşumu önlenebilir.

Gönder
Merhaba,
Detaylı Bilgi ve Randevu Almak için Hemen WhatsApp Üzerinden İletişime Geçebilirsiniz!