Diş Törpüleme Nedir? Diş Törpüleme İşlemi Nasıl Yapılır?

İçindekiler

Dişlerinizde şekil bozukluğu mu var? Dişlerinizin yapısı bozulmadan ufak düzenlemeler mi yaptırmak istiyorsunuz? O zaman diş törpüleme işlemi tam da size göre! Diş törpüleme; dişlerin şekil ve boyutunu, estetik ya da fonksiyonel amaçlarla iyileştirmeyi hedefleyen yaygın diş hekimliği uygulamalarından biridir. Dişlerle ilgili estetik kaygıların öne çıktığı durumlarda, diğer diş tedavilerine kıyasla daha kısa sürede; daha düzgün, simetrik ve sağlıklı dişler elde etmeye olanak tanır. Diş törpüleme diğer adıyla mikro konturlama işlemi sayesinde dişlerdeki estetik kusurların giderilmesi amaçlanırken, kişinin gülüş tasarımı da sağlanmış olur. 

Bu yazımızda dişlerinizdeki hafif şekil bozukluklarını gidermek için uygulanan diş törpüleme işlemi nedir, diş törpüleme nasıl yapılır konusunda bilgi vereceğiz. Ayrıca diş törpüleme çeşitlerini, bu işlemin avantajlarını ve dezavantajlarını ele alarak tedavi sürecine dair merak edilen tüm detayları açıklayacağız.

Diş Törpüleme (Mikro Konturlama) Nedir?

Diş törpüleme; dişlerin doğal yapısındaki pürüzlerin giderilmesi, boyutlarının yeniden şekillendirilmesi ve dişler arasındaki küçük çıkıntıların alınmasıyla dişlere estetik bir görünüm kazandırıp, gülüşün daha dengeli hale getirilmesini sağlayan bir işlemdir. Diş törpüleme, diş şekillendirme ya da enameloplasti olarak da adlandırılır. Diş şekillendirme işlemi dişlerdeki estetik sorunları gidermenin yanında, diğer diş hekimliği uygulamaları ile birlikte; ağız kapanışı, ısırma, çiğneme ve konuşma fonksiyonlarının iyileştirilmesini sağlar. Aynı zamanda diş kırıklarına bağlı gelişen batma ya da acı hissi gibi sorunların giderilmesi, bazı diş formlarının ideal pozisyona getirilmesi ile dişlerin işlevini ve genel sağlığını iyileştirmeyi hedef alır. Uzman diş hekimleri tarafından sıklıkla şekil bozukluğu veya düzensiz dişleri tedavi etmede ve gülüş tasarımını daha kısa ve kolay yoldan sağlama amacı ile tercih edilmektedir. Hastalar için oldukça konforlu olan bu yöntem, hızla popülerleşen bir tedavi yöntemi haline gelip, diş estetiğinde yeni bir trend olma yolunda ilerlemektedir.

Diş Törpüleme Neden Yapılır?

Diş törpüleme; diş yüzeylerindeki şekil, boyut ve pozisyonunda düzensizlikler olan kişilerin, diş şekillerinin düzeltilmesi ve dişlerinin genel sağlığını ve işlevselliğini iyileştirmek amacıyla yapılan bir işlemdir. Mikro konturlama işlemi dişlerin şeklinin, uzunluğunun veya yüzeyinin düzeltilmesini sağlarken, hafif çarpıklıklar, çatlaklar ve kırıklar gibi küçük estetik kusurların giderilmesinde de etkilidir. Diş konturlama işlemi ile estetik kaygıların giderilmesinin yanı sıra dişlerin fonksiyonel klinik tedavilerine ve ortodontik tedavilerine destek amaçlanır.

Diş törpüleme işleminin en sık uygulandığı durumlar aşağıda detaylandırılmıştır.

  • Gülüş Tasarımı: Dişlerin birbirine görünüm olarak uyumunu sağlamak veya dişlerin daha estetik bir görünüme kavuşması için yapılan törpüleme işlemi ile sağlıklı ve çekici bir gülüş sağlanabilir. Kozmetik diş hekimliği uygulamalarının bir parçası olarak; hafif çapraşıklıklar, kapanış bozuklukları veya diş yüzeyindeki pürüzler diş şekillendirme işlemiyle giderilebilir.
  • Dişlerde Düzensizlikler: Dişlerdeki küçük kırıklar veya hafif çıkıntılı kenarlar dişlerin hem estetik görünümünü hem de dişin işlevsel yapısını olumsuz etkileyebilir. Mikro konturlama işlemi, dişlerdeki bu kırıkların ve çıkıntılı kenarların giderilmesini sağlar ve dişlerin doğal görünümünü geri kazandırır. Bu sayede dişler daha düzgün bir görünüm kazanır ve çiğneme fonksiyonu artar.
  • Diş Kaplamaları, Protez vb. Uygulamalarını Desteklemek: Zirkonyum kaplama, porselen kaplama, lamine diş kaplamaları, diş protezi vb. uygulamalar öncesi; diş kaplamalarının kusursuz görünmesi, dişlerin doğal fonksiyonlarının geri sağlanması ve iyileştirilmesine yardımcı olmak için diş konturlama işleminin ardından tedaviye başlanır.
  • Ortodontik Tedaviyi Desteklemek: Diş törpüleme ile ortodontik tedaviler esnasında; diş aralarının törpülenip, dişler arasında ki sıkışıklık azaltılarak, ortodonti tedavisine yardımcı olmak amaçlanır. Interproksimal Redüksiyon veya sıklıkla kısaltıldığı şekliyle IPR olarak adlandırılan bu işlem ortodonti alanında sıklıkla uygulanan rutin bir işlemdir. Tedavinin hemen öncesinde ya da tedavi sırasında gerçekleştirilebilir. IPR’nin temel avantajlarından biri, diş çekimi gibi daha invaziv prosedürlere pratik bir alternatif sunmasıdır. Ayrıca, IPR; hafif ila orta düzeydeki diş sıkışıklığı sorunlarını ele almak için özellikle faydalıdır ve dişlerinizin daha uyumlu bir şekilde hizalanması için gereken alanı yaratmaya yardımcı olur.

Diş Törpüleme İşlemi Nasıl Yapılır?

Diş törpüleme işlemi; dental araçlar yardımı ile dişlere şekil verilmesi amacıyla diş minesinin minimal düzeyde törpülenmesi ile yapılan cerrahi bir işlemdir. Uzman bir diş hekimi tarafından genel bir ağız muayenesi ile başlayan işleme; diş ve diş etlerinizin törpüleme işlemine uygunluğunu belirleyebilmek için diş röntgeni çekilmesi ile devam edilir. Diş şekillendirme işleminin yapılabilmesi için dişlerin sağlıklı olması gerekir. Dişler sağlıklı değillerse, bu işlem yapılamaz ve tedavi için alternatif prosedürler önerilir. Diş törpüleme işlemi; ağrısız ve hızlı sonuç sunan minimal invaziv bir tekniktir. Diş konturlama işleminde anestezi uygulamasına gerek yoktur. Ancak acı eşiği düşük hastalarda hasta konforu gözetilip lokal anestezi uygulaması yapılabilir.

     Diş törpüleme işleminin adımları aşağıdaki gibi sıralanmaktadır.

  1. Hastanın estetik beklentileri ve diş törpüleme tedavisinde hedeflenen amaç göz önüne alınarak planlama yapılır. 
  2. Süreç, diş hekiminizin törpüleme gerektiren alanları belirlemesi ile devam eder.
  3. Dişlerinizdeki kusurları gidermek, estetik ve klinik tedavinizi sağlamak amacıyla özel diş törpüleri ve diğer dental diş araçları yardımı ile belirlenen bölgelerin törpüleme işlemine başlanır.
  4. Diş törpüleme işlemi esnasında dişin yapısına zarar vermekten kaçınılarak diş yüzeyinden ince bir tabaka alınır. Bu işlem sırasında dişe zarar vermemek için son derece hassas davranılması gerekir.
  5. Dişler istenilen boyuta ve şekle geldikten sonra; parlatılır, pürüzsüzleştirilir ve dişin doğal görünümünü ve işlevselliği sağlamak için son düzenlemeler yapılır.
  6. İşlem sonrasında hastanın ağzında hafif bir hassasiyet hissedilir ancak bu kısa sürede geçer.
  7. İşlem tamamlandıktan sonra diş hekiminiz ağız ve diş sağlığınızın korunması ve diş törpüleme tedavisinin uzun ömürlü olması için gerekli önerilerde bulunur.

Diş Törpüleme Çeşitleri Nelerdir?

Diş törpüleme işlemi farklı hedefler doğrultusunda uygulanabilir. Bu hedefler; kişinin gülüş tasarımını sağlamak olabileceği gibi, dişlerdeki işlevsel sorunları ortadan kaldırmak ya da iyileştirmek için yapılan klinik tedavilere destek amacı da taşıyabilir.

Gülüş tasarımını sağlarken; estetik diş törpüleme kapsamında özellikle ön kesici dişlerdeki hafif şekil bozuklukları ve çapraşıklıklara uygulanan törpüleme işlemleri; diş ucu, ön diş, kırık diş, yamuk diş, tırtıklı diş, tavşan diş, uzun diş, köpek diş törpüleme işlemleri başlıkları altında toplanabilir.

Klinik tedaviler kapsamında ise; zirkonyum kaplama, porselen kaplama, lamine diş kaplamaları, diş protezi vb. uygulamaların çeşitli basamaklarında uygulanabildiği gibi ortodontik tedaviye destek sağlamak amacı ile diş aralarının törpülenmesi yani ortodontik diş törpüleme (IPR) tedavisinde de uygulanan temel prosedürlerden biridir.

Diş şekillendirme işleminin hangi amaç doğrultusunda uygulanacağı; hastanın ağız ve diş yapısına ve istediği sonuç doğrultusunda tedaviden beklentisine göre belirlenir. Hastaların hem estetik kaygılarını gidermek hem de ağız sağlığınızı iyileştirmek için ideal seçeneklerden biri olan diş törpüleme işleminin çeşitleri aşağıdaki şekilde sıralanabilir.

Estetik Diş Törpüleme

Gülüşün estetik görünümünü iyileştirmek amacı ile gülüş tasarımının bir parçası olarak bu işlem yapılır. Estetik diş şekillendirme amacıyla yapılan diş törpüleme çeşitleri aşağıda sıralanmıştır.

Diş Ucu Törpüleme 

Diş ucu törpüleme işlemi; estetik görünümü ve diş kapanış bozukluklarını düzeltmek amacıyla genellikle ön kesici dişlerin uçlarının alınması uygulamasıdır.

Ön Diş Törpüleme 

Ön dişlerdeki çapraşıklıkların, hafif pozisyon bozukluklarının düzeltilmesi için yapılan bir işlemdir. Ön diş törpüleme işleminde amaç, dişlerin daha düzgün ve estetik bir görünüme sahip olmasıdır.

Kırık Diş Törpüleme 

Çeşitli kaza ya da travmanlar sonucu oluşan, dişlerdeki küçük kırıkların giderilmesine yönelik olarak yapılan törpüleme işlemidir. Kırık diş törpüleme işlemi ile dişin zarar gören kısmı törpülenerek, doğal duruşu tekrar kazandırılır.

Yamuk Diş Törpüleme 

Dişler zaman zaman; çene yapısındaki darlık, genetik faktörler ya da diş eti hastalıkları gibi nedeniyle eğri veya yamuk çıkabilir. Bu durumda yamuk diş törpüleme işlemi, dişlerdeki hafif çapraşıklıkları düzeltmek için uygulanan bir yöntemdir.

Tırtıklı Diş Törpüleme 

Dişlerin yüzeyindeki tırtıkların giderilmesi daha pürüzsüz bir yapı ve görünüme kavuşması için uygulanan bir yöntemdir. Tırtıklı diş törpüleme, dişlerin daha kolay temizlenmesini sağlarken dişlerdeki plak birikimini de azaltır.

Tavşan Diş Törpüleme 

Ön dişlerin yapısal olarak aşırı öne çıkık ve belirgin olduğu durumlarda tercih edilen bir yöntemdir. Tavşan diş törpüleme yöntemiyle dişlerin daha minimal ve estetik bir görünüme sahip olması hedeflenir.

Uzun Diş Törpüleme 

Dişlerin gereğinden fazla uzun olduğu durumlarda uygulanan bir işlemdir. Uzun diş törpüleme işlemi ile dişlerin gerektiği kadar kısaltılmasıyla; gülüşün iyileştirilmesi, kapanış bozuklukları ve ısırma problemlerinin giderilmesi amaçlanır.

Köpek Dişi Törpüleme 

Köpek dişi törpüleme işlemi; kanin dişlerin (köpek dişlerinin) orantısız olduğu durumlarda gülüşü iyileştirmek ve diş kapanışını dengelemek amacıyla yapılır.

Klinik Diş Törpüleme 

Dişlerin fonksiyonel bozukluklarının giderilmesi amacıyla, tedavinin bir parçası olarak; diş kaplamaları, diş protezi vb. işlem aşamalarında veya ortodontik tedaviye destek amacı ile bu uygulama yapılır. Klinik tedavilere destek amacıyla yapılan diş törpüleme çeşitleri aşağıda sıralanmıştır. 

Fonksiyonel Diş Törpüleme 

Kişilerin zaman zaman ısırma ve çiğneme fonksiyonlarında problemler ortaya çıkabilir. Diş hekiminiz bu işlevsel bozuklukları ortadan kaldırmak için dişlerinize törpüleme işlemi uygulayabilir. Bazı diş yapıları sebebi ile meydana gelen kapanış bozuklukları, konuşma bozuklukları ve temas sorunları da diş konturlama işlemi ile iyileştirilir. Aynı zamanda; zirkonyum kaplama, porselen kaplama, lamine diş kaplama ile protez diş tedavisi vb. gibi çeşitli uygulamalar öncesinde ya da esnasında en iyi sonuçları elde etmek ve dişlerin doğal özelliklerinin geri kazandırılması amacıyla fonksiyonel diş törpüleme işlemi yapılır.

Ortodontik Diş Törpüleme (Interproximal Reduksiyon) / IPR Diş Törpüleme

Dişlerdeki çapraşıklıklar ve duruş bozuklukları kişilerdeki estetik kaygıların başında yer alır. Bu estetik kaygıları gidermek için ise bazı ortodontik tedavi prosedürlerinden destek alınır. Ortodontik tedavi işlemlerinin bazılarında; dişlerin düzgün hizalanması için diş çekimi yapılması gerekirken, bazı tedaviler kapsamında ise diş çekimi yapmadan da dişlerin sıralandığı alanda yer kazanabilmek adına dişlerin arasından törpüleme/aşındırma işlemi uygulanır. Bu işlem ortodontik diş törpüleme (interproximal redüksiyon) / IPR diş törpüleme işlemi olarak adlandırılır. IPR diş törpüleme işlemi ile hizası bozulmuş veya arasında çapraşıklıklar bulunan dişlerin arasını düzeltmek ve dişlerin konumlandırılmasını optimize ederek ortodontik tedaviye yardımcı olmak amaçlanır. Ortodontik diş törpüleme, ortodonti tedavisi öncesinde ya da esnasında uygulanabilir. Ortodontistlerin çapraşık ve sıkışık dişleri düzeltmek için uyguladığı çeşitli tedavi prosedürleri mevcuttur. IPR diş törpüleme işlemi; geleneksel ortodontik yöntemlerde kullanılmasının yanı sıra şeffaf plaklarla yapılan ortodontik diş tedavilerinde de (invisalign) dişlerin arasını törpüleme amacıyla sıklıkla uygulanır. 

Diş Törpüleme İşleminin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Hastaların ağız ve diş sağlığını iyileştirmek amacıyla çeşitli yaklaşımlar benimsemektedir. Bu yöntemlerden biri de dişlerin törpülenerek yeniden şekillendirilmesi işlemidir. Mikro konturlama işlemi; uzman diş hekimlerimiz tarafından, son derece modern ve teknolojik dental araçlar yardımı ile hastalarımıza en iyi tedavi deneyimi sunularak gerçekleştirilmektedir. Diş yüzeyine uygulanan törpüleme işlemi, dişin doğal yapısına zarar vermeden gerçekleştirildiğinden, hastalar için oldukça güvenilir bir tedavi seçeneği olmaktadır. Minimal invaziv yapısı ile birçok avantaj sunar, ancak bazı sınırlamaları da mevcuttur.

Diş törpüleme işleminin avantajları ve dezavantajları aşağıda detaylı olarak ele alınmıştır.

Diş Törpüleme İşleminin Avantajları

  • Dişlerin şekli veya boyutu değiştirilerek dişlerin estetik görünümünü ve çalışma kabiliyetini iyileştirilir. 
  • Diş törpüleme işlemi ağrısızdır çünkü diş minesinin sinirleri yoktur ve hızlı sonuçlar verir.
  • Diş minesine zarar vermeden estetik iyileştirme sağlar.
  • Dişlerinizin arasındaki bölgeleri temizlemeyi kolaylaştırır. Böylece diş taşı oluşumunu azaltır ve ağız hijyenin iyileştirilmesine de katkı sağlar.
  • Diş şekillendirme işlemi çarpık ve düzensiz dişlerin düzeltilmesine yardımcı olur.
  • Çatlamış, kırılmış, eğri veya yanlış hizalanmış dişlerin düzeltilmesi sağlanır
  • İyileşme hemen gerçekleşir; sonrasında normal yeme-içme davranışlarınıza devam edebilirsiniz.
  • Dişlerin yeniden şekillendirilmesi ile plak oluşumunu artırabilen anatomiyi veya çıkıntıları değiştirmeye, diş çürümesini ve diş eti hastalıklarını önlemeye yardımcı olur.
  • Diş törpüleme dişlerinizin görünümünü iyileştirmenin en uygun maliyetli yollarından biridir. 
  • Diş gıcırdatmanın (bruksizm olarak da bilinir) neden olduğu hasarı iyileştirmesini sağlar.

Bunu biliyor muydunuz?

Diş törpüleme işlemi ayrıca, diş gıcırdatma alışkanlığı olan bireylerde bruksizm tedavisinin bir parçası olarak aşınmış olan diş yüzeylerin düzenlenmesi için kullanılır.

Diş Törpüleme İşleminin Dezavantajları 

 

  • Kontrolsüz aşırı diş törpüleme, dişlerde mine kaybına yol açabilir.
  • Törpüleme sonrası sıcak veya soğuğa karşı geçici diş hassasiyeti oluşabilir.
  • Diş törpüleme büyük yapısal sorunlar için yeterli bir işlem değildir, köklü değişiklikler sağlayamaz.
  • Çeşitli sorunlar nedeni ile yapısal olarak güçlü olmayan dişleri zayıflatabilir. Bu nedenle uygulamadan sonra uygun bir ağız bakım rutini uygulamak çok önemlidir.
  • Diş törpüleme işlemi sonrası diş yapısında meydana gelen değişiklikler kalıcıdır. Hasta sonuçlardan mutlu olmaz ise farklı bir prosedürlerin uygulanması gerekebilir.

 

Diş törpüleme işlemi; gülümsemenizi iyileştirmek için hızlı, uygun fiyatlı ve kolay bir çözüm sunar. Küçük diş kırıklarını gidermek, dişlerdeki çapraşıklıkları düzeltmek veya genel diş görünümünüzü iyileştirmek istiyorsanız, dişlerin yeniden şekillendirilmesi ile anında ve uzun vadeli sonuçlar alırsınız. Estetik diş hekimliği prosedürlerinden biri olan diş törpüleme uygulamaları sonrasında sonuçları anında görebilir ve günlük yaşantınıza hemen dönebilirsiniz.

Myra Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği, Antalya’da diş törpüleme işlemi konusunda uzman bir merkezdir. Antalya’daki özel diş hastanemizde, modern teknolojiler ve uzman hekim kadromuzla en etkili çözümleri sunuyoruz. Uzman diş hekimlerimiz, her hastanın ağız ve diş yapısına uygun, kişiye özel tedavi planlarını oluşturarak dişlerinizi ve ağız sağlığınızı korumanıza yardımcı olur. 

Antalya’da diş törpüleme işleminde hem işlevsel hem de estetik açıdan sağlıklı sonuçlar elde eden, güvenilir ve uzman bir adres arayanlar için Myra Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği, doğru klinik tedaviler ve sağlıklı gülüşler için en ideal diş polikliniğidir. 

Diş törpüleme işlemi ile ilgili daha detaylı bilgi almak için bize hemen WhatsApp üzerinden mesaj yazabilir veya arayabilirsiniz.

Diş Törpüleme Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

  • Diş Törpüleme Yaptırmadan Önce Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

    Estetik diş hekimliği prosedürlerinden biri olan diş törpüleme işlemi tüm hastalar için uygun değildir. Diş konturlama işleminin sizin için uygun bir işlem olup olmadığına diş hekiminiz tarafından değerlendirildikten sonra karar verilecektir.

  • Diş Törpüleme Kaç Yaşında Yapılır?

    Diş törpüleme işleminin 18 yaşından sonra yapılması önerilir. Çünkü bu yaşlara kadar diş gelişimi devam eder. Ancak istisnai durumlarda ve gerekli hallerde çocuklarda da uygulanabilen bir işlemdir.

  • Diş Törpüleme Kaç Saat Sürer?

    Diş törpüleme işlemi 10 dakika ile 1 saat arasında sürer. Törpüleme işleminin süresi, törpülenecek olan dişin sayısına, bulunduğu bölgeye göre değişiklik gösterir. Aynı zamanda karmaşık ortodontik düzeltmeler ve klinik iyileştirmeler için yapılan diş şekillendirme işlemi, bazı basit estetik düzeltmeler için yapılan işlemlerden daha uzun sürebilir.

  • Diş Törpüleme Dişe Zarar Verir mi?

    Diş törpüleme uzman ellerde yapıldığında güvenlidir. Bu işlem esnasında dişin zarar görmemesi için oldukça dikkatli olunmalıdır. Törpüleme işleminin mine sınırında kalması ve altındaki dentin dokusuna ulaşmaması, dişe verilecek zararı ve hassasiyeti en aza indirgemek için dikkat edilmesi gereken en önemli noktadır. İşlem sonrası düzenli bakım şarttır, yumuşak fırça kullanılması önerilir.

  • Evde Diş Törpülenir mi?

    Diş törpüleme işlemi evde yapılamaz. Ancak uzman diş hekimleri tarafından frez, disk, el zımparası gibi dental törpüleme aletleri yardımı ile yapılabilen bir işlemdir.

  • Diş Törpüleme Acıtır mı?

    Diş törpüleme işlemi tamamen ağrısızdır. Tedavi amacıyla sadece diş yüzeyi törpülenir. Bu da tedavi sırasında acı hissetmeyeceğiniz anlamına gelir. Diş dokusu fazla inceltilmediği sürece olabilecek diş hassasiyetine de engel olunur.

  • Törpülenen Diş Ağrır mı?

    Diş konturlama sırasında törpülenen ve yeniden şekillendirilen diş minesinde sinir yoktur. Bu nedenle, işlem sırasında ve sonrasında ağrı hissedilmez ancak geçici diş hassasiyeti oluşabilir. 

  • Törpülenen Diş Çürür mü?

    Diş törpüleme işlemi doğru bir şekilde uygulandığında, çürüme riski oluşturmaz. Ancak düzenli ağız ve diş bakımı yapılmazsa, inceltilen dişler çürümeye karşı daha hassas olabilir.

  • Diş Törpüleme Fiyatı Ne Kadardır?

    Diş törpüleme fiyatları yapılacak işlemin detayına göre belirlenecek ve değişiklik gösterecektir. Diş törpüleme fiyatları ve diğer dental tedavilerimizin fiyatlarını öğrenmek ve randevu oluşturmak için iletişim bölümünden bizlere ulaşabilirsiniz.

Yazar Seda Pektaş Özkamalı Hakkında

Gönder
Merhaba,
Detaylı Bilgi ve Randevu Almak için Hemen WhatsApp Üzerinden İletişime Geçebilirsiniz!