İsmet Gökşen Cad.

Sirinyali, Lara - Antalya

0 242 247 4954

Klinik Randevu Hattı

0 533 890 2232

Whatsapp İletişim Hattı

Takma Protez Nedir?

Takma dişler, çıkarılan ve ağzınıza geri takılabilen eksik dişlerin yerine geçen hareketli takıp çıkarılan protezlere verilen isimdir. Günümüz takma dişleri doğal görünümlü ve hiç olmadığı kadar rahattır.

İki ana takma protez türü vardır: tam protez ve kısmi protez. 

Diş hekiminiz, dişlerinizin bir kısmının mı yoksa tamamının mı değiştirileceğine bağlı olarak sizin için en uygun protez tipini seçmenize yardımcı olacaktır.

Takma dişler nasıl çalışır?

Tam protezlerde, dişeti renginde bir akrilik malzeme dişetlerinin üstüne gelir. Üst takma dişin tabanı damağı kaplarken, alt takma diş dilinizin yerleşeceği yerden dolayı  at nalı şeklindedir.
Takma dişler, ağızdan alınan ölçülerden  diş laboratuvarında özel olarak üretilir. Diş hekiminiz, aşağıda açıklanan üç protez türünden hangisinin sizin için en iyisi olduğunu belirleyecektir.

  • Konvansiyonel Tam Protez
    Kalan dişler alındıktan ve dokular iyileştikten sonra ağzınıza konvansiyonel bir tam protez yerleştirilir. İyileşme birkaç ay sürebilir, bu sırada dişsiz kalırsınız.
  • Roche(Anında) Tam Protez
    Kalan dişler çıkarıldıktan hemen sonra tam bir protez yerleştirilir. (Diş hekiminiz önceki bir ziyarette ölçümler yapar ve çenenizin modellerini yapar.) Acil protezler asla dişleriniz olmadan olmak zorunda kalmamanın avantajını sunarken, takıldıktan birkaç ay sonra serbest bırakılmalıdırlar. Bunun nedeni, dişleri destekleyen kemiğin iyileşirken yeniden şekillenerek protezin gevşemesine neden olmasıdır.
  • Kısmi Protez
    Kısmi protez, doğal dişlerinize yapışan metal bir çerçeveye dayanır. Bazen kronlar doğal dişlerinizden bazılarına yerleştirilir ve takma diş için çapa görevi görür. Kısmi takma dişler köprülere çıkarılabilir bir alternatif sunar.
Takma Protez, Takma Protez Nedir?
Takma Damak Protez Kullananlar

Takma Dişlerime Ne Kadar zamanda alışırım?

Yeni protezler ilk birkaç hafta, hatta aylarca garip veya rahatsız edici olabilir. Takma dişlerle yemek ve konuşmak biraz pratik yapılmasını gerektirebilir. Büyük veya gevşek bir his vardır, yanaklarınızın ve dilinizin kasları protezlerinizi yerinde tutmayı öğrenir. Aşırı tükürük akışı, dilin yeterli alana sahip olmadığına dair bir his ve ufak tahriş veya acı da olağandışı değildir. Eğer protez vuruğu yaşıyorsanız, diş hekiminize danışın.

Protez Ne Kadar Sürer?

Protez kullanılmaya başlandıktan sonra, normal aşınma nedeniyle takma dişinizin dişlerinin değiştirilmesi gerekebilir. Rebasing ve relining, mevcut protez dişlerini tutarken protez altının damağa tekrar uyumlanması anlamına gelir. Ayrıca, yaşlandıkça, ağzınız doğal olarak değişir. Bu değişiklikler diş etlerinin gevşemesine, çiğnemenin zorlaşmasına ve diş etlerinizin tahriş olmasına neden olur. En azından bir muayenesi için yıllık diş hekiminizi görmelisiniz.

İşte takma dişlerinizin bakımı için ipuçları:

  • Takma dişlerinizi tutarken katlanmış bir havlu veya su kabı üzerinde durun. Takma dişler narindir ve düşerse kırılabilir.
  • Takma dişlerin kurumasına izin verme. Takmadığınız zaman protez temizleyici çözeltisine veya suya koyun. Asla sıcak su kullanmayın, bu onların çözülmesine neden olabilir.
  • Günlük protezlerinizi fırçalamak yiyecek tortularını ve plakları temizler ve lekelenmelerini önler. Takma dişlerinizin bakımı için ultrasonik bir temizleyici kullanılabilir, ancak günlük fırçalamanın yerine geçmez.
  • Her sabah diş etlerinizi fırçalayın, dilinizi çıkarın ve takma dişlerinizi takmadan önce yumuşak kıllı bir fırça ile damak kısımlarını da fırçalayın. Bu, dokularınızdaki dolaşımı uyarır ve plağın alınmasına yardımcı olur.
  • Takma dişleriniz kırılırsa, pürüzlenirse, çatlarsa veya gevşerse diş hekiminize danışın. Onları kendiniz ayarlamaya çalışmayın – bu, onarılamayacak kadar zarar verebilir.
Gönder
Merhaba,
Detaylı Bilgi ve Randevu Almak için Hemen WhatsApp Üzerinden İletişime Geçebilirsiniz!